De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

Analyse
Met de komst westerse tanks kan Oekraïne hopelijk een nieuw Russisch offensief op de grond tot staan brengen. Maar om Rusland echt te stoppen, moeten de tegenaanvallen de grens over. En dan komen de echt lastige vragen, als daarbij westerse wapensystemen worden ingezet.
Jan van Benthem
vrijdag 27 januari 2023 om 15:18
Geef de mensen en materieel verslindende strijd om steden als Bachmoet op, zegt Amerika tegen Oekraïne. moet zijn leger inzetten voor effectievere aanvallen. Mat als die de grens met Rusland overgaan?
Geef de mensen en materieel verslindende strijd om steden als Bachmoet op, zegt Amerika tegen Oekraïne. moet zijn leger inzetten voor effectievere aanvallen. Mat als die de grens met Rusland overgaan? beeld Epa / Oleg Petrasyuk

In Moskou hebben ze het voor de zekerheid even nagemeten. De afstand tussen Kharkov in het oosten van Oekraïne en de Russische luchtmachtbasis Engel’s, die al twee keer met een drone is aangevallen, is ruim 720 kilometer. Van Kyiv naar Moskou is het met 755 kilometer niet veel verder. Dus staan er sinds vorige week luchtafweerraketten en kanonnen op daken van Russische overheidsgebouwen, zoals het Russische ministerie van Defensie.

De Russische voorzorgsmaatregelen hebben niet alleen met Oekraïne te maken. Met de aangekondigde levering van westerse gevechtstanks (de Britse Challenger-2, de Duitse Leopard-2 en de Amerikaanse Abrams) hebben de westerse landen alle rode lijnen overboord gegooid, zei h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne heeft op verschillende plekken aan het front de aanval ingezet, eerste Leopard 2 gezien

Er zijn steeds meer indicaties dat het Oekraïense leger de aanval heeft ingezet om bezet gebied terug te veroveren. Russische militaire bloggers melden de laatste drie dagen hevige gevechten op verschillende locaties.

Afbeelding

Burgemeester maant New Yorkers binnen te blijven, bosbranden Canada desastreus voor luchtkwaliteit

Door hevige bosbranden in Canada is niet alleen de oostkust van dit land, maar ook die van de Verenigde Staten in dikke rook gehuld. In New York hebben scholen hun buitenactiviteiten afgelast, duizenden vluchten zijn vertraagd.

Afbeelding

Man met mes steekt in op kinderen in speeltuin in Franse Alpenstad Annecy, Nederlands kind gewond

In de Franse stad Annecy heeft een man in een speeltuin peuters aangevallen met een mes. Eén van de gewonde kinderen is Nederlands. De dader is gearresteerd.

Afbeelding

Mondkapjes tegen gevaarlijk vervuilde lucht door Canadese bosbranden

Inwoners van de Amerikaanse stad New York lopen met mondkapjes door de straten. Dit keer niet vanwege een virus, maar omdat de lucht zo vervuild is dat het gevaar oplevert voor hun gezondheid.

Afbeelding

Hoe kan de stuwdam in Oekraïne worden hersteld? 'Duurt zeker vijf jaar en kost miljarden'

Het herstel van de verwoeste stuwdam in Oekraïne gaat zeker vijf jaar duren, zegt 'dijken- en dammenexpert' Zwanenberg van kennisinstituut Deltares. 'Maar zolang de oorlog voortduurt, kun je daar niet mee beginnen.'

Afbeelding

Brussel bindt strijd aan met Polen over wet

De Europese Commissie is een zogeheten inbreukprocedure begonnen tegen EU-lidstaat Polen. Aanleiding hiervoor is een wet die 'Russische invloeden' in Polen beoogt tegen te gaan, maar die volgens Brussel vooral lijkt ontworpen om Poolse oppositiepartijen in diskrediet te brengen..