De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

Analyse
Met de komst westerse tanks kan Oekraïne hopelijk een nieuw Russisch offensief op de grond tot staan brengen. Maar om Rusland echt te stoppen, moeten de tegenaanvallen de grens over. En dan komen de echt lastige vragen, als daarbij westerse wapensystemen worden ingezet.
Jan van Benthem
vrijdag 27 januari 2023 om 15:18
Geef de mensen en materieel verslindende strijd om steden als Bachmoet op, zegt Amerika tegen Oekraïne. moet zijn leger inzetten voor effectievere aanvallen. Mat als die de grens met Rusland overgaan?
Geef de mensen en materieel verslindende strijd om steden als Bachmoet op, zegt Amerika tegen Oekraïne. moet zijn leger inzetten voor effectievere aanvallen. Mat als die de grens met Rusland overgaan? beeld Epa / Oleg Petrasyuk

In Moskou hebben ze het voor de zekerheid even nagemeten. De afstand tussen Kharkov in het oosten van Oekraïne en de Russische luchtmachtbasis Engel’s, die al twee keer met een drone is aangevallen, is ruim 720 kilometer. Van Kyiv naar Moskou is het met 755 kilometer niet veel verder. Dus staan er sinds vorige week luchtafweerraketten en kanonnen op daken van Russische overheidsgebouwen, zoals het Russische ministerie van Defensie.

De Russische voorzorgsmaatregelen hebben niet alleen met Oekraïne te maken. Met de aangekondigde levering van westerse gevechtstanks (de Britse Challenger-2, de Duitse Leopard-2 en de Amerikaanse Abrams) hebben de westerse landen alle rode lijnen overboord gegooid, zei h..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Orthodox-christelijke Kate Forbes verliest nipt de strijd om het Schotse premierschap

In een nek-aan-nek-race met Humza Yousaf heeft de orthodox-christelijke Kate Forbes de strijd verloren om het premierschap van Schotland. Ze lang onder vuur vanwege haar afwijzing van onder meer het homohuwelijk.

Afbeelding

Friet bakken tussen kapotgeschoten gebouwen in Oekraïne: 'De hele dag hoor je kaboem-kaboem'

Franky van Hintum reist regelmatig af naar Oekraïne om friet te bakken voor de lokale bevolking en Oekraïense militairen. ‘Onder ouderen is veel eenzaamheid.’

Afbeelding

Uit de cel naar het front: 5000 keer gratie

Zeker vijfduizend Russische gedetineerden die in Oekraïne voor huurlingenleger Wagner hebben gevochten, hebben inmiddels gratie gekregen. Dat zegt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin in een interview op Telegram. Na een halfjaar in dienst van Wagner komen de criminelen vrij.

Afbeelding

Recordaantal vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Nooit eerder zag het eiland zo’n hoog aantal vluchtelingen in een dag. Ze bereikten het eiland in tientallen verschillende boten, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.