Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Nieuws
Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag: woensdagochtend maakte hij de wapenlevering officieel bekend.
Sterre Lindhout / vk
donderdag 26 januari 2023 om 02:00
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bij een oefening met Leopardtanks.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bij een oefening met Leopardtanks. beeld anp

Berlijn

Het gaat om tanks van het type Leopard 2 A6 uit de bestanden van de Duitse Bundeswehr, een van de modernste uitvoeringen, die door hun snelheid en vuurkracht superieur zijn aan de tanks die Rusland inzet. Experts zijn het erover eens dat deze wapens de potentie hebben om de kansen op het slagveld in het voordeel van Oekraïne te doen keren, omdat ze de aanvallende slagkracht van het Oekraïense leger aanzienlijk vergroten. 

‘Duitsland zal altijd vooraan staan bij het verlenen van steun aan Oekraïne’, lichtte Scholz zijn beslissing woensdagmiddag toe aan de Bondsdag, het Duitse parlement. Maar dat was precies waaraan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de Europese bondgenoten en de VS de afgelopen weken waren gaan twijfelen.

drukD..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.

Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'