Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

Achtergrond
De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.
Carlijn van Esch / vk
donderdag 26 januari 2023 om 02:00
Een stil protest van Amnesty International tegen vrouwengeweld, in de Spaanse stad Gijon. In Spanje kwamen in 2022 49 vrouwen om door geweld door hun (ex-)partner.
Een stil protest van Amnesty International tegen vrouwengeweld, in de Spaanse stad Gijon. In Spanje kwamen in 2022 49 vrouwen om door geweld door hun (ex-)partner. beeld reuters

Madrid

De regering wil voor elke moord uitzoeken hoe die heeft kunnen gebeuren en wanneer de overheid had moeten ingrijpen. De moord op een 45-jarige vrouw en haar 8-jarige dochtertje veroorzaakte maandag een schok in Spanje. Daarop besloot de Spaanse regering voor de tweede keer binnen een maand tijd tot een crisisberaad. ‘We roepen het crisiscomité deze vrijdag om 10.00 uur bijeen om elk geval precies te analyseren, te kijken wat er is misgegaan, de coördinatie te verbeteren en er altijd op tijd bij te zijn’, schreef de Spaanse minister voor Gelijkheid Irene Montero maandag op Twitter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.

Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'