Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: ‘Dit is koloniaal gedrag’

Achtergrond
Landen uit Afrika moeten massaal hun wet- en regelgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Ook moet op scholen seksuele voorlichting gegeven worden naar westers model. Afrikaanse leiders zijn not amused. ‘Jullie houden geen rekening met onze religies, tradities en cultuur.’
Jaco Wilschut Berendien Tetelepta
vrijdag 27 januari 2023 om 18:27 aangepast 28 januari 2023 07:53
De EU beïnvloedt wetgeving in Afrika.
De EU beïnvloedt wetgeving in Afrika. beeld Geoffrey Kamwendo

‘De EU ziet ons niet als gelijkwaardige partners in de onderhandeling’, zegt een geagiteerde Samuel Acuti. Namens het parlement van Oeganda was hij een van de sprekers op een vergadering in november waar vertegenwoordigers van de Europese Unie en landen uit Afrika, het Caribisch gebied en de Pacific (samen OACPS-landen genoemd) spraken over een nieuw handelsverdrag. Het verdrag dat op tafel ligt, is nog niet door alle betrokkenen getekend. 

Acuti kan nog steeds niet geloven hoe de ‘Post-Cotonou agreement’, zoals het verdrag heet, tot stand is gekomen. ‘Het is alsof de EU sinaasappelsap uit een mangoboom wil persen’, zegt hij in een online meeting met deze krant. ‘Er is totaal geen rekening gehouden met ons geloof, onze tradities..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.