Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: ‘Dit is koloniaal gedrag’

Achtergrond
Landen uit Afrika moeten massaal hun wet- en regelgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Ook moet op scholen seksuele voorlichting gegeven worden naar westers model. Afrikaanse leiders zijn not amused. ‘Jullie houden geen rekening met onze religies, tradities en cultuur.’
Jaco Wilschut Berendien Tetelepta
vrijdag 27 januari 2023 om 18:27 aangepast 28 januari 2023 07:53
De EU beïnvloedt wetgeving in Afrika.
De EU beïnvloedt wetgeving in Afrika. beeld Geoffrey Kamwendo

‘De EU ziet ons niet als gelijkwaardige partners in de onderhandeling’, zegt een geagiteerde Samuel Acuti. Namens het parlement van Oeganda was hij een van de sprekers op een vergadering in november waar vertegenwoordigers van de Europese Unie en landen uit Afrika, het Caribisch gebied en de Pacific (samen OACPS-landen genoemd) spraken over een nieuw handelsverdrag. Het verdrag dat op tafel ligt, is nog niet door alle betrokkenen getekend. 

Acuti kan nog steeds niet geloven hoe de ‘Post-Cotonou agreement’, zoals het verdrag heet, tot stand is gekomen. ‘Het is alsof de EU sinaasappelsap uit een mangoboom wil persen’, zegt hij in een online meeting met deze krant. ‘Er is totaal geen rekening gehouden met ons geloof, onze tradities..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Hotel Rwanda-held' en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Paul Rusesabagina (68) hoeft zijn oude dag niet door te brengen in een Rwandese gevangenis. De volksheld, die wereldwijd bekendheid verwierf door de levens die hij redde tijdens de Rwandese genocide, kreeg gratie.

Afbeelding

Elke 60 kilometer een laadpaal: Europees offensief moet elektrisch rijden aanjagen

Over drie jaar moet op de belangrijkste snelwegen in de Europese Unie om de 60 kilometer een laadstation staan. Daar moet tenminste één snellader aanwezig zijn waarmee de gemiddelde elektrische auto binnen een half uur is opgeladen.

Afbeelding

De Europese Unie chanteren met migranten werkt, weet Tunesië

De Tunesische president Kais Saied speelt ‘spelletjes’ met Europa. In ruil voor het tegenhouden van migranten moet de EU mogelijke kritiek op de toenemende repressie inslikken.

Afbeelding

'Lelijk virus' marburg, afkomstig van fruitvleermuizen, verspreidt zich verder in Afrika

Er is een aanzienlijk risico dat de tropische bloederkoorts marburg zich de komende dagen en weken verder verspreidt in Afrika. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard.

Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Netanyahu klemgezet door hevige politieke climax in Israël na ontslag van minister van Defensie Gallant

Premier Netanyahu weet op het nippertje een compleet politiek drama te voorkomen door een belangrijke toezegging aan de meest radicale coalitiepartner, Ben Gvir. Onzeker is of de oppositie daarmee akkoord gaat.