Finland overweegt Zweden los te laten in Navo-toetredingsproces

Nieuws
Het steeds hoger oplopende conflict tussen Zweden en Turkije heeft de Finse regering aan het denken gezet. De buurlanden vroegen samen NAVO-lidmaatschap aan, maar de Finse minister van Buitenlandse Zaken hint nu op de mogelijkheid om zonder Zweden verder te gaan.
Carlijn van Esch / vk
dinsdag 24 januari 2023 om 21:02
De Finse minister Pekka Haavisto van Buitenlandse Zaken komt dinsdagmiddag bij een ingelast persmoment in het Finse parlementsgebouw terug op zijn suggestie dat Finland mogelijk zonder Zweden zijn toetreding tot de Navo voort moet zetten.
De Finse minister Pekka Haavisto van Buitenlandse Zaken komt dinsdagmiddag bij een ingelast persmoment in het Finse parlementsgebouw terug op zijn suggestie dat Finland mogelijk zonder Zweden zijn toetreding tot de Navo voort moet zetten. beeld afp

Amsterdam

Finland wil het liefst samen met Zweden lid worden van de NAVO. Maar als Turkije ook op de lange termijn een stokje voor de Zweedse aanvraag blijft steken, moet Finland ‘bereid zijn om dat standpunt te herzien’, zei de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto dinsdagochtend in een interview met de Finse publieke omroep Yle.

Enkele uren later kwam hij daar al op terug. Zijn opmerking was ‘onnauwkeurig’ geweest en de Finse opstelling is niet veranderd, zei Haavisto tegen de pers. 

scheurtje

Toch schuilt er volgens analisten meer achter de uitspraak. ‘Dit is het eerste scheurtje in de tot nu toe indrukwekkende eensgezindheid van Zweden en Finland’, zegt Paul Levin, directeur van het Instituut vo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?

Afbeelding

Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. 'Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld'

De Deense regering wil Grote Gebedsdag als nationale vrij dag afschaffen. Veel Denen komen in opstand, want een collectieve verlofdag laten zij zich niet zomaar afnemen. 'Ons erfgoed wordt met minachting behandeld.'