Heeft Bolsonaro een genocide op zijn geweten? Ja, vindt president Lula

Achtergrond
Illegale mijnbouw in het noorden van Brazilië brengt de inheemse Yanomami in de verdrukking. President Lula spreekt zelfs van ‘genocide’. Hij houdt zijn voorganger Bolsonaro verantwoordelijk.
Elian Yahye
woensdag 25 januari 2023 om 02:45 aangepast 06:44
Inheemse activisten verweten Bolsonaro al tijdens zijn regeringsperiode genocidaal beleid te voeren.
Inheemse activisten verweten Bolsonaro al tijdens zijn regeringsperiode genocidaal beleid te voeren. beeld ap / Eraldo Peres

Ingevallen gezichten, ribben die bijna zichtbaar zijn. De afgelopen dagen werd Brazilië opgeschrikt door foto’s van uitgemergelde Yanomami. De beelden waren voor de regering genoeg reden om zaterdag de noodtoestand uit te roepen. President Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva bracht diezelfde dag een bezoek aan de regio waar de Yanomami wonen. Hij was geschokt door wat hij zag. Zijn voorganger Jair Bolsonaro, zei hij later in een verklaring, had zich schuldig gemaakt aan ‘genocide, een misdaad met voorbedachten rade’.

Dat Lula en Bolsonaro niet samen door een deur kunnen, is geen geheim. Niet in het minst omdat Bolsonaro nog steeds twijfel zaait over de uitslag van de verkiezingen die hij in oktober nipt verloor. Toch is er reden om aan ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?

Afbeelding

Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. 'Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld'

De Deense regering wil Grote Gebedsdag als nationale vrij dag afschaffen. Veel Denen komen in opstand, want een collectieve verlofdag laten zij zich niet zomaar afnemen. 'Ons erfgoed wordt met minachting behandeld.'