De Leopardtanks komen erg laat om een nieuw Russische offensief in Oekraïne te kunnen keren

Achtergrond
Binnen twee maanden begint Rusland met een nieuw offensief, vreest Oekraïne. Om dat af te slaan, zijn nieuwe tanks onmisbaar, en de Leopard tank is daarvan de belangrijkste. Maar de tijd om die nog vóór het Russische offensief aan het front te krijgen, tikt snel weg.
Jan van Benthem
dinsdag 24 januari 2023 om 19:40 aangepast 25 januari 2023 09:31
Een Russische T-90M gevechtstank tijdens een parade in november 2021.
Een Russische T-90M gevechtstank tijdens een parade in november 2021. beeld wikipedia

Kyiv - Berlijn

De Russische strijdkrachten rukken op langs de hele frontlinie in de ‘Volksrepubliek Donetsk’ in het oosten van Oekraïne. Dat beweerde het hoofd van deze ‘republiek’ Denis Poesjilin maandag op de Russische nieuwszender Rossiya24. Vooral rond de stad Bachmoet zijn de afgelopen dagen zware gevechten geleverd, waarbij Oekraïne zware verliezen heeft geleden, bevestigde de Oekraïense regering. Bovendien verwacht Oekraïne dat Rusland wellicht al binnen twee maanden met een nieuw, grootschalig offensief zal beginnen.

De tekenen daarvoor zijn er al. Niet alleen zijn er volgens het Pentagon al tienduizenden van de gemobiliseerde Russische militairen aan het front aangekomen, ook meldde de Russ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?

Afbeelding

Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. 'Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld'

De Deense regering wil Grote Gebedsdag als nationale vrij dag afschaffen. Veel Denen komen in opstand, want een collectieve verlofdag laten zij zich niet zomaar afnemen. 'Ons erfgoed wordt met minachting behandeld.'