Rutte zegt Biden in ontspannen sfeer deelname toe aan Patriot-missie. Toch sluimert er een conflict

Achtergrond
In een ogenschijnlijk ontspannen sfeer sprak premier Mark Rutte dinsdag in Washington met de Amerikaanse president Joe Biden, onder meer over de oorlog in Oekraïne. Rutte zegde Nederlandse steun toe aan de Patriot-missie.
Thomas Rueb / vk
woensdag 18 januari 2023 om 03:22 aangepast 06:36
Premier Mark Rutte tijdens zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden, in het Witte Huis.
Premier Mark Rutte tijdens zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden, in het Witte Huis. beeld anp / Bart Maat
Oorlog in Oekraïne

Washington

De geur van rook walmt over het vergeelde gazon van het Witte Huis. Buitenlandse leiders worden traditioneel ontvangen bij een openhaard. Medewerkers dralen onrustig voor de deur. Eigenlijk had het bezoek van premier Mark Rutte al moeten beginnen. Maar Joe Biden is te laat. De medewerkers glimlachen – de president heeft een reputatie.

Dan is het zover. De terreinwagen met Nederlandse vlaggen mag de poorten door. In de Oval Office, de presidentiële werkkamer, schudden Rutte en Biden elkaar de hand. Dit is de derde Amerikaanse president die Rutte als premier bezoekt. Maar, lacht hij: ‘De eerste keer dat de openhaard aan is.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een slinkende Oekraïense munitievoorraad, en andere feiten uit de gelekte Amerikaanse documenten

Zeker honderd geheime Amerikaanse stukken, foto’s en kaarten zijn de afgelopen weken online gezet. Waar en door wie is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de documenten echt zijn.

Afbeelding

Polen wil naar verhouding meest in defensie investeren van alle Navo-landen

Polen verhoogt opnieuw zijn uitgaven op gebied van defensie. Dit jaar wil de regering van het Centraal-Europese land 4 procent van het bruto binnenlands product investeren in de krijgsmacht, vorig jaar maart investeerde Polen al 3 procent.

Afbeelding

Rutte zegt Biden in ontspannen sfeer deelname toe aan Patriot-missie. Toch sluimert er een conflict

Premier Mark Rutte dinsdag in Washington met de Amerikaanse president Joe Biden, onder meer over de oorlog in Oekraïne. Rutte zegde Nederlandse steun toe aan de Patriot-missie.

Afbeelding

Drones filmen Oekraïne-oorlog. 'Russen leggen een mijn onder een teddybeer om kind te lokken'

Ruim zeshonderd drones bracht stichting Eyes on Ukraine afgelopen jaar naar Oekraïne om oorlogsmisdaden te filmen. ‘We gaan door tot de oorlog voorbij is’, zegt initiatiefnemer Farid Bekirov.

Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.