Als het WEF de wereld wil beheersen, dan is de bijeenkomst in Davos niet handig

Achtergrond
Het World Economic Forum (WEF) begint maandag aan zijn jaarlijkse bijeenkomst in Davos. Het WEF is omstreden vanwege zijn vermeende greep naar de wereldheerschappij. Maar anderen betogen juist dat de congressen in de Zwitserse plaats ‘wereldvreemd, ondoeltreffend en irrelevant’ zijn. En hypocriet.
Ruurd Ubels
maandag 16 januari 2023 om 01:07 aangepast 10:57
In 2020 sprak Donald Trump bij het World Economic Forum. Van ideologische verwantschap tussen de Amerikaanse president en WEF-oprichter Klaus Schwab (rechts) was echter geen sprake.
In 2020 sprak Donald Trump bij het World Economic Forum. Van ideologische verwantschap tussen de Amerikaanse president en WEF-oprichter Klaus Schwab (rechts) was echter geen sprake. beeld Epa/gian Ehrenzeller

Het imago van de WEF-bijeenkomsten in Davos is: een feest vol huichelaars. Klopt dit?

Deels wel, ja. 

2700 leiders uit 130 landen komen tot en met vrijdag bijeen. Onder hen 52 staatshoofden en regeringsleiders. En tal van ceo’s van multinationals. Maar ook ministers, onder wie Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra, en honderden vertegenwoordigers van vakbonden en andere maatschappelijke organisaties.

In Davos komt dus de elite van de wereld bijeen, dit jaar om na te denken over het thema Samenwerking in een gefragmenteerde wereld. Hierbij heeft het ons-kent-ons-keurkorps de schijn tegen: ze praten over de gevaren van klimaatvera..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Hotel Rwanda-held' en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Paul Rusesabagina (68) hoeft zijn oude dag niet door te brengen in een Rwandese gevangenis. De volksheld, die wereldwijd bekendheid verwierf door de levens die hij redde tijdens de Rwandese genocide, kreeg gratie.

Afbeelding

Elke 60 kilometer een laadpaal: Europees offensief moet elektrisch rijden aanjagen

Over drie jaar moet op de belangrijkste snelwegen in de Europese Unie om de 60 kilometer een laadstation staan. Daar moet tenminste één snellader aanwezig zijn waarmee de gemiddelde elektrische auto binnen een half uur is opgeladen.

Afbeelding

De Europese Unie chanteren met migranten werkt, weet Tunesië

De Tunesische president Kais Saied speelt ‘spelletjes’ met Europa. In ruil voor het tegenhouden van migranten moet de EU mogelijke kritiek op de toenemende repressie inslikken.

Afbeelding

'Lelijk virus' marburg, afkomstig van fruitvleermuizen, verspreidt zich verder in Afrika

Er is een aanzienlijk risico dat de tropische bloederkoorts marburg zich de komende dagen en weken verder verspreidt in Afrika. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard.

Afbeelding

Terwijl de Fransen hun sociale model verdedigen, proberen stakende Duitsers er juist aan te ontsnappen

Treinen en bussen reden niet, de luchthavens van Frankfurt en München bleven leeg, 380 duizend passagiers zagen hun vlucht gecanceld. Het openbaar vervoer in Duitsland werd maandag platgelegd door de grootste staking sinds 1992.

Afbeelding

Netanyahu klemgezet door hevige politieke climax in Israël na ontslag van minister van Defensie Gallant

Premier Netanyahu weet op het nippertje een compleet politiek drama te voorkomen door een belangrijke toezegging aan de meest radicale coalitiepartner, Ben Gvir. Onzeker is of de oppositie daarmee akkoord gaat.