Daniel neemt Oekraïners voor het oog van de Russen mee: ‘Als ik één mens red, is dat mijn leven al waard’

Reportage
Daniel Wilk vertrok in maart vanuit Canada naar Oekraïne, waar de oorlog toen net was uitgebroken. Hij had maar één doel voor ogen: mensen evacueren, levende én dode.
tekst en beeld Daphne Wesdorp
donderdag 12 januari 2023 om 02:00 aangepast 13:16
Daniel Wilk loopt met stretcher en lijkzakken in Bachmoet.
Daniel Wilk loopt met stretcher en lijkzakken in Bachmoet. beeld Daphne Wesdorp
Niet te missen

Bachmoet

‘Nu!’ roept Daniel Wilk (42), terwijl hij uit alle macht tegen de motorkap van de bestelbus duwt. De bus, tot aan de bodemplaat weggezakt in de modderige plassen van een smalle weg in het oosten van Bachmoet, blijft bewegingloos staan. Zwetend, met zijn gezicht vol modder, pakt hij zijn schep weer op en graaft nog meer aarde voor de wielen weg.

Er klinkt inkomend en uitgaand vuur van zowel Oekraïense als Russische troepen. De bestelbus, waarmee Wilk en zijn compagnon Chris Parry (28) een echtpaar en hun gehandicapte zoontje wilden evacueren, is op misschien wel de onveiligste plek in heel Oekraïne tot stilstand gekomen: in een open veld in Bachmoet, in het zicht van de Russen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bachmoet is zwart van de as. 'Wie de stad in gaat, komt er niet meer uit'

Het Russische leger probeert al maanden Bachmoet in te nemen. De stad is veranderd in een naar benzine en bloed ruikende koortsdroom, zag Daphne Wesdorp deze week. 'We geven niet op.'

Afbeelding

Waarom grijpt deze foto uit Turkije ons zo aan? 'Kinderen zijn het toppunt van onschuld'

Ingestorte flatgebouwen, straten vol stof: er zijn al duizenden foto's gepubliceerd van de aardbeving in Turkije en Syrië. Geen enkele maakte zoveel los als die van een vader die de hand van zijn overleden dochter vasthoudt. 'Deze ging recht het hart in.'

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Daniel neemt Oekraïners voor het oog van de Russen mee: 'Als ik één mens red, is dat mijn leven al waard'

Daniel Wilk vertrok in maart vanuit Canada naar Oekraïne, waar de oorlog toen net was uitgebroken. Hij had maar één doel voor ogen: mensen evacueren, levende én dode.

Afbeelding

Europa heeft jarenlang de signalen van Poetins streven genegeerd, zegt Jaap de Hoop Scheffer

De Oekraïners zijn onze oorlog aan het vechten; voor onze waarden, vrijheid en veiligheid, zegt voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer. 'Het is Poetins obsessie dat hij zijn rijk terug wil. Dat is Poetins kruispunt.'

Afbeelding

Viroloog Marc Van Ranst belt ‘losers’ die hem bedreigen: ‘De honderdste bedreiging maakt geen indruk meer’

De Vlaamse topviroloog Marc Van Ranst is vooral bekend door zijn uitgesproken meningen en gewone taal. Vanuit extreemrechtse hoek kreeg hij doodsbedreigingen, maar die maken steeds minder indruk op hem.