Na vijftien stemmingen is McCarthy voorzitter Huis VS

Nieuws
Bij de vijftiende stemming over het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is de Republikein Kevin McCarthy erin geslaagd voldoende stemmen binnen te krijgen.
anp
zaterdag 7 januari 2023 om 07:03 aangepast 08:20
Afbeelding
beeld anp
anp

Hij kreeg even na middernacht in Washington 216 partijgenoten achter zich en dat waren er voldoende, nadat hij bij de veertiende stemronde één stem tekort kwam. Voordat de vijftiende stemming begon, werd er in het Amerikaanse lagerhuis ‘one more time’ (’nog één keer’) gescandeerd door honderden parlementariërs.

Het leek er even op dat de vijftiende stemming pas maandag gehouden zou worden, maar nadat wat The New York Times ‘zeer merkwaardig’ en ‘een ongelooflijke scène’ noemde, was er bij de Republikeinen sprake van een doorbraak.

De fractieleider van de grootste partij wordt doorgaans met één stemming voorzitter, maar dit keer werd dat vier dagen lang geblokkeerd door een groep van twintig zeer conservatieve Republikeinen die de aanstelling van McCarthy in de weg zat. McCarthy slaagde er vrijdag door concessies te doen in om een deel van de persistente dwarsliggers achter zich te krijgen.

Biden

The New York Times noemde het verloop van de stemming ‘historisch’ en verwees naar de gebeurtenissen die op dezelfde dag precies twee jaar eerder de geschiedenisboeken ingingen. Toen werd op 6 januari het Capitool bestormd.

Het belang van een nieuwe voorzitter was groot. Zonder voorzitter kunnen de parlementariërs niet worden beëdigd en aan het werk gaan. Ingewijden vrezen wel dat het Amerikaanse lagerhuis een moeilijke tijd tegemoet gaat, omdat het niet voor alle thema’s mogelijk zal zijn een meerderheid te vinden. De Democratische kandidaat-voorzitter Hakeem Jeffries kreeg telkens steun van al zijn 212 partijgenoten.

President Joe Biden zegt in een reactie op de benoeming van McCarthy dat hij - zoals beloofd - ‘bereid is samen te werken met de Republikeinen’ en ‘de belangen van Amerikaanse gezinnen vooropstelt’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na vijftien stemmingen is McCarthy voorzitter Huis VS

Bij de vijftiende stemming over het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is de Republikein Kevin McCarthy erin geslaagd voldoende stemmen binnen te krijgen.

Afbeelding

Kiev deels zonder stroom en water na Russische aanvallen

Delen van de Oekraïense hoofdstad Kiev zitten zonder elektriciteit en water als gevolg van nieuwe Russische aanvallen, meldt burgemeester Vitali Klitsjko. In de stad zijn maandagochtend meerdere explosies waargenomen.

Afbeelding

Deense koningin zegt sorry voor ‘noodzakelijk’ besluit titels kleinkinderen af te nemen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar ‘noodzakelijke’ besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen.

Afbeelding

Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Internationale waakhond roept Rusland op kerncentrale Zaporizja te verlaten

De militaire bezetting van het complex ‘verhoogt het risico op een nucleair ongeval of incident aanzienlijk, waardoor de bevolking van Oekraïne, de buurlanden en de internationale gemeenschap in gevaar komen’.