Prins Harry beweert 25 Talibanstrijders te hebben gedood in Afghanistan-oorlog

Achtergrond
Harry, hertog van Sussex, beweert dat hij tijdens de oorlog in Afghanistan 25 Talibanstrijders heeft gedood. De jongste zoon van koning Charles schrijft dit in zijn boek Spare, dat dinsdag verschijnt.
Patrick van IJzendoorn / vk
vrijdag 6 januari 2023 om 20:12
Topfiguren van de Taliban noemen prins Harry een ‘oorlogsmisdadiger'.
Topfiguren van de Taliban noemen prins Harry een ‘oorlogsmisdadiger'. beeld anp

Londen

De nummer vijf in de lijn der troonopvolging heeft tien jaar terug twee keer gediend in Afghanistan. Tijdens zijn tweede ‘tour of duty’ heeft hij in de provincie Helmand vanuit een door hem bestuurde Apache-helikopter geschoten op Taliban-strijders. Volgens zijn eigen schatting heeft hij daarbij 25 ‘slechteriken’ gedood. Hij zag ze, zo blikte hij terug, niet als mensen maar als ‘schaakstukken’. ‘Het is geen getal dat me genoegen geeft, noch schaam ik me ervoor’, schrijft de prins. Hij heeft de acties achteraf op video teruggezien.

Delen van het boek van de Britse prins en Afghanistan-veteraan zijn de afgelopen tijd voorgepubliceerd. De uitlatingen van de prins in het boek hebben onrust veroorzaakt. Topfiguren van de Taliban hebben d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?