Drones filmen Oekraïne-oorlog. ‘Russen leggen een mijn onder een teddybeer om kind te lokken’

Interview
Ruim zeshonderd drones bracht stichting Eyes on Ukraine afgelopen jaar al naar Oekraïne om oorlogsmisdaden vast te leggen. ‘Ik voel mij zo onmachtig. We moeten hiermee doorgaan tot de oorlog voorbij is’, zegt initiatiefnemer Farid Bekirov van Eyes on Ukraine.
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 6 januari 2023 om 20:36 aangepast 11:57
Een soldaat laat zien hoe hij met een drone vliegt.
Een soldaat laat zien hoe hij met een drone vliegt. beeld Eyes on Ukraine
Oorlog in Oekraïne

Amsterdam

In een kantoortje in Amsterdam-Oost schuift Farid Bekirov (58) een stoel aan bij zijn bureau. Hij maakt een kalme, maar vastberaden indruk. Zijn werk als vertegenwoordiger van luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines voor Nederland en België ligt stil door de oorlog die sinds eind februari vorig jaar woedt tussen Rusland en Oekraïne. ‘In hoogtijdagen vlogen we vier keer per dag tussen Schiphol en Kyiv. Ik ben nu stand-by tot de oorlog voorbij is.’ 

Zijn directe Oekraïense collega’s zijn opgeroepen in hun land mee te strijden. ‘Een is nu gedood en een ander wacht op de zesentwintigste operatie om zijn kapotgeschoten been te redden. Zulke verhalen brengen de oorlog dichtbij’, verzucht hij. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een slinkende Oekraïense munitievoorraad, en andere feiten uit de gelekte Amerikaanse documenten

Zeker honderd geheime Amerikaanse stukken, foto’s en kaarten zijn de afgelopen weken online gezet. Waar en door wie is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de documenten echt zijn.

Afbeelding

Polen wil naar verhouding meest in defensie investeren van alle Navo-landen

Polen verhoogt opnieuw zijn uitgaven op gebied van defensie. Dit jaar wil de regering van het Centraal-Europese land 4 procent van het bruto binnenlands product investeren in de krijgsmacht, vorig jaar maart investeerde Polen al 3 procent.

Afbeelding

Rutte zegt Biden in ontspannen sfeer deelname toe aan Patriot-missie. Toch sluimert er een conflict

Premier Mark Rutte dinsdag in Washington met de Amerikaanse president Joe Biden, onder meer over de oorlog in Oekraïne. Rutte zegde Nederlandse steun toe aan de Patriot-missie.

Afbeelding

Drones filmen Oekraïne-oorlog. 'Russen leggen een mijn onder een teddybeer om kind te lokken'

Ruim zeshonderd drones bracht stichting Eyes on Ukraine afgelopen jaar naar Oekraïne om oorlogsmisdaden te filmen. ‘We gaan door tot de oorlog voorbij is’, zegt initiatiefnemer Farid Bekirov.

Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.