Poetin en Xi beginnen dit jaar met heel andere teksten en een andere boodschap dan tot nu toe

Analyse
Zowel de Russische als de Chinese president hebben heel wat uit te leggen, blijkt uit hun toespraken voor dit jaar. Maar de afstand ertussen is opvallend. Xi spreekt bijna zalvend vergeleken met de harde oorlogstaal van zijn collega Poetin. Die kent maar een weg - oorlog.
Jan van Benthem
vrijdag 6 januari 2023 om 10:41 aangepast 10:00
President Poetin voor een groep militairen: vechten is 'heilige plicht voor het Moederland.'
President Poetin voor een groep militairen: vechten is 'heilige plicht voor het Moederland.' beeld ND screenshot

Er is één ding dat Vladimir Poetin en Xi Jinping aan het begin van dit jaar verbindt: ze staan er beroerd voor. Dat sijpelt door in hun teksten, hoe hard ze beide ook roepen dat ze vastberaden zijn Met name Xi heeft voor andere woorden gekozen. Eerdere dreigementen van een militaire oplossing voor ‘de hereniging van Taiwan met het moederland’ of de ‘ijzeren vuist’ waarmee ‘buitenlandse inmenging’ zal worden beantwoord, zijn verdwenen. China als land dat de wereld de weg zal wijzen in een ‘gemeenschappelijke toekomst van de mensheid’ met het Chinese model als lichtend voorbeeld: nergens meer te vinden. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?

Afbeelding

Als modderstromen en droogtedoden geen nieuws meer zijn, is er dan nog wel een weg terug?

Weer vierhonderd mensen dood door modderstromen. De slachtoffers van klimaatontwrichting verdwijnen in een anoniem massagraf en geen nieuwshaan die ernaar kraait.

Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

'Wil je de schuilkelder in of gaan we verder?' Nastya geeft rondleidingen in de Oekraïense stad Lviv

'Wat uw situatie ook is, ga niet naar Oekraïne', adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken. Toch bestaat toerisme nog altijd in het land en de avontuurlijk ingestelde reiziger wordt er met open armen ontvangen.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.