De regering Netanyahu strijkt in haar eerste week bijna iedereen tegen de haren in

Analyse
Nogal verontrustend en provocerend, zo noemen bondgenoten en tegenstanders het optreden van de nieuwe regering Netanyahu. Vooral de minister van Nationale Veiligheid, Ben-Gvir, trekt zich weinig aan van politieke gevoeligheden.
Jan van Benthem
dinsdag 3 januari 2023 om 18:16
Buitenlandcommentator Jan van Benthem.
Buitenlandcommentator Jan van Benthem. beeld Dick Vos

Jeruzalem

De nieuwe regering Netanyahu heeft al in haar eerste week zowel de Verenigde Staten, Oekraïne, de Palestijnen als de Arabische bondgenoten tegen de haren ingestreken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken liet maandag in een gesprek met zijn Israëlische collega Eli Cohen weten dat de VS ‘zich verzetten tegen stappen die de tweestaten-oplossing ondermijnen’. Blinken reageerde hiermee op de ‘eerste richtlijn’ van het Israëlische kabinet. Daarin stelt de regering de ontwikkeling van nieuwe nederzettingen ‘in alle delen van het Land van Israël te bevorderen en te ontwikkelen – in Galilea, de Negev, de Golan en Judea en Samaria’. Daarnaast zal de regering werken aan plannen om grote delen van de Westbank alias..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?

Afbeelding

Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. 'Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld'

De Deense regering wil Grote Gebedsdag als nationale vrij dag afschaffen. Veel Denen komen in opstand, want een collectieve verlofdag laten zij zich niet zomaar afnemen. 'Ons erfgoed wordt met minachting behandeld.'