De regering Netanyahu strijkt in haar eerste week bijna iedereen tegen de haren in

Analyse
Nogal verontrustend en provocerend, zo noemen bondgenoten en tegenstanders het optreden van de nieuwe regering Netanyahu. Vooral de minister van Nationale Veiligheid, Ben-Gvir, trekt zich weinig aan van politieke gevoeligheden.
Jan van Benthem
dinsdag 3 januari 2023 om 18:16
Buitenlandcommentator Jan van Benthem.
Buitenlandcommentator Jan van Benthem. beeld Dick Vos

Jeruzalem

De nieuwe regering Netanyahu heeft al in haar eerste week zowel de Verenigde Staten, Oekraïne, de Palestijnen als de Arabische bondgenoten tegen de haren ingestreken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken liet maandag in een gesprek met zijn Israëlische collega Eli Cohen weten dat de VS ‘zich verzetten tegen stappen die de tweestaten-oplossing ondermijnen’. Blinken reageerde hiermee op de ‘eerste richtlijn’ van het Israëlische kabinet. Daarin stelt de regering de ontwikkeling van nieuwe nederzettingen ‘in alle delen van het Land van Israël te bevorderen en te ontwikkelen – in Galilea, de Negev, de Golan en Judea en Samaria’. Daarnaast zal de regering werken aan plannen om grote delen van de Westbank alias..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verscholen in de jungle van Myanmar vecht het laatste ziekenhuis tegen de junta. 'We verlangen naar gerechtigheid'

‘Stop, stop, alsjeblieft, hou op!’, kermt een elfjarige jongen, terwijl hij bibberend naar zijn onderarm kijkt. Op de eerstehulpafdeling staat een verpleegkundige naast een van de operatietafels te wachten tot zijn ouders hem hebben gekalmeerd.

Afbeelding

Asieldeal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen

Acht jaar lang was een asielakkoord tussen de EU-landen niet mogelijk. Deze week kwam de doorbraak, met onder meer asielcentra aan de buitengrenzen voor snelle terugkeer. De deal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen.

Afbeelding

Zweden vervolgt verdachte van financiering PKK en lonkt naar Navo-lidmaatschap

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft vrijdag een man aangeklaagd omdat hij geld zou hebben ingezameld voor de Koerdische militante beweging PKK. Het is de eerste keer dat iemand in Zweden voor een dergelijk misdrijf wordt vervolgd.

Afbeelding

'Een oorlog tussen de VS en China wordt waarschijnlijker. De gevolgen zijn niet te overzien'

Wie de Chinese 'eenmansdictatuur' wil begrijpen, moet terug naar de traumatisch jeugd van leider Xi Jinping. China is een politiestaat, maar bedreigt de Europese veiligheid niet echt, zegt China-deskundige Friso Stevens.

Afbeelding

Er waait nu een echt ijzige en gevaarlijke wind uit China richting de VS

China weigert in te gaan op Amerikaanse pogingen om op hoog niveau in gesprek te gaan, terwijl president Xi Jinping zijn top veiligheidskader oproept om zich voor te bereiden op ‘het slechtst denkbare scenario’.

Afbeelding

EU kiest voor asielcentra aan de buitengrenzen om onder andere opvangprobleem Ter Apel te verlichten

Asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning moeten in speciale centra aan de buitengrenzen van de EU een versnelde asielprocedure afwachten. De EU-landen hopen daarmee opvangproblemen te verlichten.