Europa heeft jarenlang de signalen van Poetins streven genegeerd, zegt Jaap de Hoop Scheffer

Interview
De Oekraïners zijn onze oorlog aan het vechten; voor onze waarden, voor onze vrijheid, voor onze veiligheid, zegt Jaap de Hoop Scheffer. Hij heeft als chef van de NAVO de Russische president ontmoet, maar ook gezien hoe Europa na de val van de Muur ‘vakantie is gaan vieren’. Intussen groeide Poetins obsessie.
Jan van Benthem
dinsdag 20 december 2022 om 10:17 aangepast 21:54
‘Wij waren in Europa met geopolitieke vakantie.'
‘Wij waren in Europa met geopolitieke vakantie.' beeld David van Dam
Niet te missen

Enthousiast beent Jaap de Hoop Scheffer voor ons uit in de Haagse Campus van de Leidse Universiteit. Daar geeft hij als emeritus-hoogleraar colleges over internationale betrekkingen – zijn wereld. En die wereld raakte die van Vladimir Poetin. Hard zelfs. De Hoop Scheffer was als secretaris-generaal betrokken bij de grootste uitbreiding van de NAVO. Hij was erbij toen Oekraïne en Georgië in 2008 na veel ruzie binnen de NAVO werd toegezegd dat zij ook lid zouden mogen worden. En hij kreeg van Poetin te horen: ‘dat zal niet gebeuren’.

Hij heeft veel te vertellen. Over ontmoetingen met dictators, als diplomaat, als minister van Buitenlandse Zaken en als NAVO-chef: ‘Ik heb met mijn rechterhand handen geschud die besmeurd waren met bloed.’ Over..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bachmoet is zwart van de as. 'Wie de stad in gaat, komt er niet meer uit'

Het Russische leger probeert al maanden Bachmoet in te nemen. De stad is veranderd in een naar benzine en bloed ruikende koortsdroom, zag Daphne Wesdorp deze week. 'We geven niet op.'

Afbeelding

Waarom grijpt deze foto uit Turkije ons zo aan? 'Kinderen zijn het toppunt van onschuld'

Ingestorte flatgebouwen, straten vol stof: er zijn al duizenden foto's gepubliceerd van de aardbeving in Turkije en Syrië. Geen enkele maakte zoveel los als die van een vader die de hand van zijn overleden dochter vasthoudt. 'Deze ging recht het hart in.'

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Daniel neemt Oekraïners voor het oog van de Russen mee: 'Als ik één mens red, is dat mijn leven al waard'

Daniel Wilk vertrok in maart vanuit Canada naar Oekraïne, waar de oorlog toen net was uitgebroken. Hij had maar één doel voor ogen: mensen evacueren, levende én dode.

Afbeelding

Europa heeft jarenlang de signalen van Poetins streven genegeerd, zegt Jaap de Hoop Scheffer

De Oekraïners zijn onze oorlog aan het vechten; voor onze waarden, vrijheid en veiligheid, zegt voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer. 'Het is Poetins obsessie dat hij zijn rijk terug wil. Dat is Poetins kruispunt.'

Afbeelding

Viroloog Marc Van Ranst belt ‘losers’ die hem bedreigen: ‘De honderdste bedreiging maakt geen indruk meer’

De Vlaamse topviroloog Marc Van Ranst is vooral bekend door zijn uitgesproken meningen en gewone taal. Vanuit extreemrechtse hoek kreeg hij doodsbedreigingen, maar die maken steeds minder indruk op hem.