Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Achtergrond
Het olympisch dorp waar Parijs duizenden sporters en hun entourage zal ontvangen voor de Spelen van 2024, wordt mede gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse krant Le Monde.
Eline Huisman / vk
dinsdag 6 december 2022 om 17:19
Een bouwplaats in Saint-Denis, ten noorden van Parijs, waar in 2024 het olympisch dorp moet verrijzen.
Een bouwplaats in Saint-Denis, ten noorden van Parijs, waar in 2024 het olympisch dorp moet verrijzen. beeld afp

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, waarbij sprake is geweest van dramatische arbeidsomstandigheden voor migranten die hielpen met de bouw van de stadions en hotels, ligt het volgende grote sportevenement alweer onder het vergrootglas.

De Olympische Spelen in Parijs moet een ‘economisch en sociaal voorbeeldig evenement’ zijn, zo beloofde de overheidsorganisatie die toeziet op de bouwwerkzaamheden. Maar de migranten waarmee Le Monde sprak, werken zonder contract en verblijfspapieren op bouwplaatsen waar het olympisch dorp moet verrijzen.

De krant sprak met migranten uit onder meer Mali, die vertellen hoe ze soms gebruikmaken van de verblijfspapieren van landgenoten om toegang tot ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.