Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Nieuws
Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten. Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak.
Ruth van der Kolk
dinsdag 6 december 2022 om 14:55 aangepast 09:28
Jongeren gaan de straat op in Shanghai op 27 november 2022. Ze protesteren tegen het zero-Covid beleid.
Jongeren gaan de straat op in Shanghai op 27 november 2022. Ze protesteren tegen het zero-Covid beleid. beeld Hector Retamal / afp
Student

Peking

‘Vrijheid, wij willen vrijheid! Maak een einde aan de lockdowns!’ Met deze leuzen werden vorig weekend protesten in zeker tien steden in China in gang gezet. Die begonnen vooral als kritiek op de corona-aanpak van de regering. Maar naarmate de menigte op straat in Shanghai groter werd, durfden demonstranten meer te scanderen: ‘Weg met de partij, weg met Xi Jinping, vrijheid voor Xinjiang!’

Uniek bij deze protesten in China is de oproep tot politieke verandering. Het zijn vooral jongeren die vragen om een democratisch systeem in hun land. ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien in mijn leven in China’, vertelde een jongere uit Shanghai aan de BBC. ‘Ik voel me opgelucht. Eindelijk kunnen we samenkomen om dat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.