Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Nieuws
Op de natuurtop die woensdag begint, kan een wereldwijd, ambitieus akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, ligt er een akkoord dat net zo belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.
Petra Noordhuis
dinsdag 6 december 2022 om 03:23 aangepast 06:16
‘30 procent van het aard- en zeeoppervlak beschermde natuur worden, zodat de soortenrijkdom op aarde grotendeels behouden blijft’
‘30 procent van het aard- en zeeoppervlak beschermde natuur worden, zodat de soortenrijkdom op aarde grotendeels behouden blijft’ Richard Brocken/hollandse Hoogte

Montreal

Een coalitie van meer dan honderd landen wil dat op de top in Montreal in Canada wordt afgesproken dat 2030 een kantelpunt is voor de natuur. Het snelle uitsterven van dier- en plantensoorten moet dan zijn gestopt en het herstel moet inzetten.

Ook moet 30 procent van het aard- en zeeoppervlak beschermde natuur worden, zodat de soortenrijkdom op aarde grotendeels behouden blijft. ‘Het mooie is dat als je natuur met rust laat, die weer terugveert. De natuur is enorm veerkrachtig, behalve als die uitsterft’, zegt Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds in Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.