Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Nieuws
Op de natuurtop die woensdag begint, kan een wereldwijd, ambitieus akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, ligt er een akkoord dat net zo belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.
Petra Noordhuis
dinsdag 6 december 2022 om 03:23 aangepast 06:16
‘30 procent van het aard- en zeeoppervlak beschermde natuur worden, zodat de soortenrijkdom op aarde grotendeels behouden blijft’
‘30 procent van het aard- en zeeoppervlak beschermde natuur worden, zodat de soortenrijkdom op aarde grotendeels behouden blijft’ Richard Brocken/hollandse Hoogte

Montreal

Een coalitie van meer dan honderd landen wil dat op de top in Montreal in Canada wordt afgesproken dat 2030 een kantelpunt is voor de natuur. Het snelle uitsterven van dier- en plantensoorten moet dan zijn gestopt en het herstel moet inzetten.

Ook moet 30 procent van het aard- en zeeoppervlak beschermde natuur worden, zodat de soortenrijkdom op aarde grotendeels behouden blijft. ‘Het mooie is dat als je natuur met rust laat, die weer terugveert. De natuur is enorm veerkrachtig, behalve als die uitsterft’, zegt Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds in Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.