Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Achtergrond
Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’
Petra Noordhuis
dinsdag 6 december 2022 om 03:23 aangepast 06:20
Een hert in de Amsterdamse waterleidingduinen. Dit gebied voorziet Amsterdam van schoon drinkwater en is eigenlijk het grootste industriegebied van Nederland.
Een hert in de Amsterdamse waterleidingduinen. Dit gebied voorziet Amsterdam van schoon drinkwater en is eigenlijk het grootste industriegebied van Nederland. beeld anp

Montreal

‘De achteruitgang van de natuur is voor de meeste mensen nog veel minder zichtbaar dan de gevolgen van klimaatverandering. We hebben overstromingen gehad in Limburg en droge zomers. Natuurverlies is een sluipmoordenaar. Mensen zien nog steeds groen, maar niet dat het almaar gelijkvormiger wordt en dat brandnetels en braamstruiken door de te hoge stikstofuitstoot meer zijn gaan woekeren’, zegt Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds in Nederland.

Vlak na de klimaattop in Sharm-el-Sheikh in Egypte, begint op 7 december in Montreal in Canada de natuurtop. Deze zusterbijeenkomst krijgt minder aandacht, maar is net zo belangrijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italiaanse toezichthouder blokkeert snelgroeiende app ChatGPT om privacyproblemen

Als het aan de Italiaanse privacytoezichthouder ligt, is het AI-chatprogramma ChatGPT voorlopig geblokkeerd in Italië. Met wereldwijd 100 miljoen gebruikers binnen twee maanden is het de snelst groeiende app ooit.

Afbeelding

De aanklacht tegen Trump is uniek in de Amerikaanse geschiedenis - en gevaarlijk

Met de aanklacht door een rechtbank in New York tegen oud-president Trump slaat Amerika een weg in die het nog nooit heeft bewandeld en die de verdeeldheid in het land nog verder dreigt aan te wakkeren.

Afbeelding

'Morele woke-strijders vergeten de mens. De sleutel is te vinden in verzoening en niet in strijd'

Filosoof Michael Eze voelt zich emotioneel uitgeput door de woke-beweging. 'Het denken over dekolonisatie is besmet geraakt met de ziekte die wij willen bestrijden: kolonisatie.'

Afbeelding

Dit is de roeptoeter van de oorlog in Rusland: de reactionaire rebel Alexander Doegin

Echt invloedrijk is hij niet meer, maar Rusland in oorlog kan hem goed gebruiken en jongeren van het Forum voor Democratie hangen aan zijn lippen. Alexander Doegin is de spreekbuis voor wat Poetin niet kan zeggen.

Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.