Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Achtergrond
Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’
Petra Noordhuis
dinsdag 6 december 2022 om 03:23 aangepast 06:20
Een hert in de Amsterdamse waterleidingduinen. Dit gebied voorziet Amsterdam van schoon drinkwater en is eigenlijk het grootste industriegebied van Nederland.
Een hert in de Amsterdamse waterleidingduinen. Dit gebied voorziet Amsterdam van schoon drinkwater en is eigenlijk het grootste industriegebied van Nederland. beeld anp

Montreal

‘De achteruitgang van de natuur is voor de meeste mensen nog veel minder zichtbaar dan de gevolgen van klimaatverandering. We hebben overstromingen gehad in Limburg en droge zomers. Natuurverlies is een sluipmoordenaar. Mensen zien nog steeds groen, maar niet dat het almaar gelijkvormiger wordt en dat brandnetels en braamstruiken door de te hoge stikstofuitstoot meer zijn gaan woekeren’, zegt Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds in Nederland.

Vlak na de klimaattop in Sharm-el-Sheikh in Egypte, begint op 7 december in Montreal in Canada de natuurtop. Deze zusterbijeenkomst krijgt minder aandacht, maar is net zo belangrijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.

Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'