Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Nieuws
Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Op twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou waren enorme ontploffingen te horen. Volgens Rusland werden de bases aangevallen door Oekraïense drones en vielen er drie doden.
Stieven Ramdharie / vk
maandag 5 december 2022 om 21:09 aangepast 06:26
De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin. beeld Epa/mikhail Metzel / Kremlin Pool / Sputnik / Pool Mandatory Credit

Moskou

Bij de explosies werden twee Tu-95-langeafstandsbommenwerpers beschadigd. Rusland gebruikt deze vliegtuigen, die ook nucleaire aanvallen kunnen uitvoeren, sinds de invasie om Oekraïne te bestoken met kruisraketten. Uren na de explosies viel Rusland de Oekraïense energievoorziening voor de zoveelste keer aan met tientallen raketten.

De aanvallen op de twee luchtmachtbases zijn opmerkelijk omdat ze zo ver van het Oekraïense strijdtoneel plaatsvonden. In de afgelopen maanden werden alleen Russische bases net over de grens bij Belgorod en in de Krim getroffen door mysterieuze drone- en helikopteraanvallen en sabotageacties. Bijzonder is nu ook dat cruciale en hoogwaardige wapensystemen van het Russische leger het doelwit waren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.

Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'