Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Achtergrond
Het Russische leger probeert al een half jaar een klein stadje in te nemen: Bachmoet. Maar ondanks talloze aanvallen en de vele slachtoffers is de inname nog ver weg. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.
Stieven Ramdharie / vk
zaterdag 3 december 2022 om 06:15
Oekraïners warmen zich aan een vuurtje naast hun tank.
Oekraïners warmen zich aan een vuurtje naast hun tank. beeld afp / Anatolii Stepanov

Bachmoet

De strijd in en rond het stadje Bachmoet, dat ooit 80 duizend inwoners telde, wordt steeds genoemd in de militaire bulletins van Rusland en Oekraïne. De Russen claimen dat ze oprukken in de oostelijke Donbas, de Oekraïners melden dat ze standhouden. Meer nieuws is er niet.

Het uitblijven van Russische terreinwinst en de bijna wanhopige focus van Moskou op Bachmoet, is onderhand hét grote nieuws geworden. Na maanden van tegenslag op het Oekraïense slagveld snakt het Kremlin naar een militaire overwinning. En dus zijn de Russen bereid een hoge prijs te betalen voor de verovering van het stadje.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.

Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'