Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Achtergrond
Het Iraanse regime bestempelt de demonstranten in Iran als huurlingen op de loonlijst van buitenlandse machten. Met de benoeming van een voormalig lid van de beruchte ‘Doodscommissie’ in de strijd tegen ‘de terroristen’ kiest Teheran voor een mogelijk nog hardere lijn.
Jan van Benthem
vrijdag 2 december 2022 om 18:17 aangepast 11:30
Demonstraties in Teheran, begin oktober. Al tien weken gaan burgers de straat op om te protesteren tegen de rigide moraalpolitie en steeds meer ook tegen het regime zelf.
Demonstraties in Teheran, begin oktober. Al tien weken gaan burgers de straat op om te protesteren tegen de rigide moraalpolitie en steeds meer ook tegen het regime zelf. beeld anp foto / Sipa

Teheran

Maar liefst 47 buitenlandse inlichtingendiensten voeren een totale, hybride oorlog tegen Iran. Zo rechtvaardigt generaal Qolamreza Soleimani, commandant van de paramilitaire Basjij-organisatie, waarom vooral ook door zijn organisatie demonstranten met grof geweld van straat worden geslagen. In de aan het regime verbonden Tehran Times wordt zijn uitspraak verbonden aan die van de opperste leider van Iran, ayatollah Khamenei. Die stelde eerder al dat de demonstraties gepland zijn ‘door de VS en het bezettende, fake Zionistische regime en hun huurlingen’, die daarbij zouden worden geholpen door ‘sommige verraderlijke Iraniërs in het buitenland’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.

Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'