Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Reportage
Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is Moldavië, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne, op zoek naar zijn toekomst. De Europese Unie heeft het land dit jaar welkom geheten als kandidaat-lidstaat. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’
Robert Dulmers
vrijdag 2 december 2022 om 13:58 aangepast 06:08
Een kleine duizend aanhangers van de Shor-partij protesteren zondag 13 november in Chisinau tegen de regering. Ze zijn pro-Russisch - of tenminste: anti-EU. Een week later is geen demonstrant meer te zien.
Een kleine duizend aanhangers van de Shor-partij protesteren zondag 13 november in Chisinau tegen de regering. Ze zijn pro-Russisch - of tenminste: anti-EU. Een week later is geen demonstrant meer te zien. beeld epa / Dumitru Doru

Chisinau

‘Mevrouw de President, lieve Maia,’ begint Ursula von der Leyen haar inderhaast ingelaste persconferentie. De EU-voorzitter is naar de Moldavische hoofdstad Chisinau afgereisd om het kleine, arme landje met drie miljoen inwoners, dat sinds juni kandidaat-lid van de Europese Unie is, een hart onder de riem te steken. En dat is wel nodig ook, want Moldavië, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne, gaat gebukt onder zijn grootste crisis sinds 1991, toen het land zich losscheurde van de Sovjet-Unie.

Sinds de Russische inval in buurland Oekraïne heeft het kleine Moldavië meer dan zeshonderdduizend vluchtelingen opgenomen, van wie de meesten naar derde-landen zijn doorgereisd. Maar Rusland heeft wraak genomen, en de gaskraan goeddeels dic..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.

Afbeelding

India jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs

Spoken uit het verleden herleven in India. De politie jaagt op een voortvluchtige prediker die ageert voor een eigen staat voor de sikhs.

Afbeelding

VS voorzien moeilijke weken voor Oekraïne, Poetin zou offensief willen opvoeren

Het Russische offensief in Oost-Oekraïne nadert zijn hoogtepunt. De VS verwachten dat de komende weken ‘moeilijk’ zullen worden, omdat Moskou de aanvallen wil opvoeren.

Afbeelding

Het nieuwe Comité Iran Vrij wil dat de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst komen

Zet om te beginnen de Iraanse Revolutionaire Gardes op de Europese terreurlijst, is de eerste concrete oproep van het nieuwe Comité Iran Vrij richting de Nederlandse en Europese politiek.