In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Analyse
Zijn de VN en het Israëlische leger het met elkaar eens zijn, is er echt iets aan de hand. Beide waarschuwen dat de situatie op de Westbank het kookpunt bijna heeft bereikt. En nieuwe politieke leiders in Israël doen daar nog een schepje bovenop. Zelfs Netanyahu trapt nu op de rem.
Jan van Benthem
vrijdag 2 december 2022 om 10:47 aangepast 06:30
Buitenlandcommentator Jan van Benthem.
Buitenlandcommentator Jan van Benthem. beeld Dick Vos

Je kunt het Israëlische leger en de Verenigde Naties er niet van beschuldigen dat ze echt samenwerken. Maar deze week kwamen ze, los van elkaar, met een vrijwel identieke boodschap: het gaat fout op de Westbank, zowel in de Palestijnse gebieden daar als in de Joodse nederzettingen. 

Dat beeld kwam nog niet naar voren in de berichtgeving in de Israëlische media over de veiligheidsoperatie van het IDF (de Israëlische strijdkrachten) na aanslagen in Tel Aviv, Hadera en Beersheva. Volgens het IDF zijn door de operatie ongeveer vijfhonderd terreuraanslagen voorkomen en zijn ruim 2500 verdachten gearresteerd. De cijfers zeggen ook iets anders: er is een nieuwe, brede basis voor terreur, met name in de bekende broeinesten voor extremisme, de ste..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Joe Biden roept de Republikeinen op tot samenwerken. 'Laten we het werk afmaken'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn tweede State of the Union, de jaarlijkse presidentiële toespraak in het Amerikaanse Congres, de focus gelegd op de Amerikaanse economie.

Afbeelding

CDA'er Lenaers kiest voor hekken aan de EU-grens: 'Het asielsysteem moet humaner'

Het asielbeleid in de EU wordt aangescherpt. Ook als het aan de Europese christendemocraten ligt. ‘We moeten ons niet automatisch verantwoordelijk voelen voor degenen die erin zijn geslaagd Europa te halen.’

Afbeelding

Wael biedt noodhulp in het zwaar getroffen Syrië: 'De mensen hier hebben al veel doorstaan, ze zijn uitgeput'

ZOA-medewerker Wael moest in Aleppo zelf zijn huis uit vluchten voor de aardbeving. Nu helpt hij ter plekke de noodhulp coördineren, die langzaam op gang komt. Veel is nog onduidelijk. 'Er is geen plek waar we veilig zijn.'

Afbeelding

Aardbeving Syrië en Turkije: 'We hebben geen dekens, geen tenten. We hebben het alleen maar koud'

De hulpoperatie aan de slachtoffers van de aardbeving in het grensgebied van Turkije en Syrië lijkt een logistieke nachtmerrie te worden. Vliegvelden zijn onbruikbaar, wegen onbegaanbaar, de kou extreem.

Afbeelding

Syrische ooggetuigen voelen grond onder hun voeten schudden: 'De schokken duurden wel twee minuten'

Syrische vluchtelingen in het Turkse Gaziantep zien dat de noodhulp vooralsnog uitblijft. Drie ooggetuigen delen hun verhaal: ‘Een vriend van mij is met zijn hele familie omgekomen.’

Afbeelding

'Dit is erger dan twaalf jaar oorlog' - de aardbeving is voor Noord-Syrië de overtreffende ramp

‘Dit is erger dan twaalf jaar oorlog.' De aardbeving is voor Noord-Syrië de overtreffende ramp. De situatie lijkt er erger te zijn dan die in Turkije met enorme verwoestingen, ijzige kou en miljoenen vluchtelingen.