Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Achtergrond
Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace. Voor de Britse koninklijke familie komt deze affaire ongelegen.
Patrick IJzendoorn / vk
vrijdag 2 december 2022 om 03:23
De ontslagen Susan Hussey.
De ontslagen Susan Hussey. beeld anp

Londen

‘Waar komt u vandaan?’ Dat is een klassiek openingsgambiet wanneer een lid van het Britse koningshuis een beleefd gesprek aanknoopt met een onderdaan. Normaal gesproken is het een onderwerp waarbij weinig kan misgaan. Maar bij de ontmoeting, dinsdag, tussen de 83-jarige Hussey en de Londense liefdadigheidswerker Ngozi Fulani, ging dit finaal mis. De ‘lady in waiting’ wilde per se weten waar haar gesprekspartner vandaan kwam, de suggestie wekkend dat ze Fulani niet als een echte Britse beschouwde.

Het gesprek verliep bijzonder pijnlijk. Fulani zei te zijn geboren en getogen in Hackney, een multiculturele wijk in het oosten van Londen, waar ze de liefdadigheidsinstelling Sistah Space leidde. Hussey nam daarmee geen genoegen en informe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?