Afzetting dreigt voor Ramaphosa

Nieuws
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.
Joost Bastmeijer / vk
vrijdag 2 december 2022 om 03:23
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa bezocht eerder deze maand Londen.
De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa bezocht eerder deze maand Londen. beeld anp / Kin Cheun

Kaapstad

Het onafhankelijke onderzoek, dat in opdracht van het Zuid-Afrikaanse Lagerhuis is gedaan, richtte zich op een mysterieuze contante transactie van zeker 580 duizend Amerikaanse dollar (551 duizend euro), die is voltrokken op Ramaphosa’s wildboerderij in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het staatshoofd zit door de bevindingen van het onderzoekspanel in de diepste crisis van zijn termijn. Nadat de apartheid in 1994 was afgeschaft, groeide voormalig vakbondsleider Ramaphosa in twintig jaar uit tot een van de rijkste mensen van Zuid-Afrika. In 2014 werd de succesvolle zakenman voor het Afrikaans Nationaal Congres (ANC, de partij van Nelson Mandela) vicepresident van het land. Hij beloofde bij zijn aantreden het z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?