Baguette behoort tot werelderfgoed

Nieuws
De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd.
anp
donderdag 1 december 2022 om 03:06
De naam baquette dateert uit 1920 en is nu cultureel werelderfgoed
De naam baquette dateert uit 1920 en is nu cultureel werelderfgoed beeld anp

Er worden in het land dagelijks naar schatting 10 miljoen van gegeten. De baguette kreeg zijn naam officieel in 1920. Toen werd een wet van kracht die bepaalt dat een baguette minstens 80 gram moet wegen en maximaal 40 centimeter lang mag zijn. 

De geschiedenis van het langwerpige, knapperige brood gaat terug tot de zeventiende eeuw. In de achttiende eeuw werd het op steeds meer plaatsen gebakken, volgens sommigen vanwege de introductie van stoomovens in de jaren dertig. Een populaire anekdote is dat keizer Napoleon verordonneerde dat brood in stokvorm moest worden gemaakt zodat soldaten het makkelijk konden meenemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.

Afbeelding

'Vergroenende industrie EU steunen tegen rivalen'

De Europese Unie liep voorop door als eerste machtsblok ter wereld de Green Deal in te voeren naar klimaatneutraliteit in 2050. Nu zal de EU haar industrieën en bedrijven steunen om concurrenten voor te blijven, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leye..

Afbeelding

Rishi Sunak 100 dagen in het zadel als Brits premier, maar comfortabel zit hij niet

Rishi Sunak houdt het al meer dan twee keer zo lang vol als premier dan zijn voorganger, maar daar is ook alles mee gezegd. Sunak was nog nooit eerder zo impopulair.

Afbeelding

Noorwegen verbiedt koranverbranding

De Noorse politie heeft een demonstratie verboden waarbij een koran zou worden verbrand. Om ‘veiligheidsredenen’ mag een anti-islamitische groepering vandaag niet protesteren bij de Turkse ambassade in Oslo.