Brussel pakt door en weigert Hongarije EU-miljarden uit te keren

Nieuws
Alle ontegenzeggelijk vergaande toezeggingen van Boedapest ten spijt is een corruptievrije besteding van EU-geld door de Hongaarse regering nog steeds niet gegarandeerd. De Europese Commissie weigert dan ook de geldkraan naar Hongarije open te draaien, ook niet een beetje.
Marc Peeperkorn / vk
woensdag 30 november 2022 om 20:32
De Hongaarse premier Viktor Orbán begroet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op 21 oktober.
De Hongaarse premier Viktor Orbán begroet Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op 21 oktober. beeld afp / John Thys

‘Belangrijke risico’s blijven bestaan’, concludeerde Europees Commissaris Johannes Hahn (Begroting) woensdag. De Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn minister van Justitie Judit Varga (die afgelopen maanden onvermoeibaar door de EU-landen toerde op zoek naar steun) zullen ongetwijfeld teleurgesteld reageren. Maar dat is deel van het spel. 

Beiden wisten dat de Commissie de toezeggingen van Hongarije onvoldoende achtte. De Commissie kwam om de impasse te doorbreken de afgelopen weken zelf met tekstvoorstellen, maar die schoof Orbán terzijde. Nu moeten de lidstaten beslissen of ze het Commissie-advies (geen geld voor Orbán) overnemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.

Afbeelding

'Vergroenende industrie EU steunen tegen rivalen'

De Europese Unie liep voorop door als eerste machtsblok ter wereld de Green Deal in te voeren naar klimaatneutraliteit in 2050. Nu zal de EU haar industrieën en bedrijven steunen om concurrenten voor te blijven, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leye..

Afbeelding

Rishi Sunak 100 dagen in het zadel als Brits premier, maar comfortabel zit hij niet

Rishi Sunak houdt het al meer dan twee keer zo lang vol als premier dan zijn voorganger, maar daar is ook alles mee gezegd. Sunak was nog nooit eerder zo impopulair.

Afbeelding

Noorwegen verbiedt koranverbranding

De Noorse politie heeft een demonstratie verboden waarbij een koran zou worden verbrand. Om ‘veiligheidsredenen’ mag een anti-islamitische groepering vandaag niet protesteren bij de Turkse ambassade in Oslo.