Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

Achtergrond
‘Gebruik een reservetelefoon, probeer je gezicht te verbergen’, waarschuwen Chinese betogers tegen het zerocovidbeleid elkaar. De grote protestgolf van afgelopen weekend lijkt stilgevallen, mede door verregaande technologische surveillance. Met gezichtsherkenning, controle van telefoongegevens maar ook met sociale druk wil Peking het verzet breken.
Leen Vervaeke / vk
dinsdag 29 november 2022 om 20:07
Controlepost aan de rand van een wijk in Peking: iedereen die de wijk in of uit wil, wordt gecontroleerd in het kader van het zerocovidbeleid.
Controlepost aan de rand van een wijk in Peking: iedereen die de wijk in of uit wil, wordt gecontroleerd in het kader van het zerocovidbeleid. beeld ap / Ng Han Guan

Peking

Nog geen 24 uur nadat Xia voor het eerst in haar leven deelnam aan een demonstratie, aan de oever van de Liangma Rivier in Peking, kreeg ze telefoon van de politie, maandagavond. Die wilde weten wat Xia aan de Liangma Rivier deed, en waarschuwde haar niet deel te nemen aan illegale bijeenkomsten. ‘Bij sommige vrienden kwam de politie aan de deur’, zegt ze. ‘Ik ben best bang geweest.’

Na een weekeinde van ongekend grote demonstraties in China tegen het zerocovidbeleid lijkt de protestgolf tot stilstand gekomen. Op locaties van aangekondigde demonstraties, in Shanghai, Peking, Hangzhou en Shenzhen, stonden maandag en dinsdag enorme aantallen politieagenten klaar. Ze controleerden de telefoons van voorbijgangers op buitenlandse apps en..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?

Afbeelding

Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. 'Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld'

De Deense regering wil Grote Gebedsdag als nationale vrij dag afschaffen. Veel Denen komen in opstand, want een collectieve verlofdag laten zij zich niet zomaar afnemen. 'Ons erfgoed wordt met minachting behandeld.'