De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Achtergrond
Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn. Die bestaat in feite nog steeds.
Jan van Benthem
dinsdag 29 november 2022 om 03:22 aangepast 09:05
Het verdelingsplan voor Palestina van de Verenigde Naties bij resolutie 181.
Het verdelingsplan voor Palestina van de Verenigde Naties bij resolutie 181. beeld verenigde naties

Jeruzalem

De situatie in Palestina vormt een bedreiging voor de vrede, ook van andere landen. Dus moet er een oplossing komen ‘en iedere poging om die oplossing met geweld te wijzigen, zal worden beschouwd als een daad van agressie’. Het was stevige taal, gekoppeld aan duidelijke beslissingen van de jonge Verenigde Naties, op die 29e november 1947, waarin voor het eerst in een internationaal besluit werd gesproken van een Joodse staat in Palestina, naast een Arabische.

Onder de Joden die al in Palestina woonden, brak na de stemming een feest uit en de Joodse leider David Ben-Goerion kreeg op het balkon van het Joods Agentschap in Jeruzalem een staande ovatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?

Afbeelding

Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. 'Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld'

De Deense regering wil Grote Gebedsdag als nationale vrij dag afschaffen. Veel Denen komen in opstand, want een collectieve verlofdag laten zij zich niet zomaar afnemen. 'Ons erfgoed wordt met minachting behandeld.'