De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Achtergrond
Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn. Die bestaat in feite nog steeds.
Jan van Benthem
dinsdag 29 november 2022 om 03:22 aangepast 09:05
Het verdelingsplan voor Palestina van de Verenigde Naties bij resolutie 181.
Het verdelingsplan voor Palestina van de Verenigde Naties bij resolutie 181. beeld verenigde naties

Jeruzalem

De situatie in Palestina vormt een bedreiging voor de vrede, ook van andere landen. Dus moet er een oplossing komen ‘en iedere poging om die oplossing met geweld te wijzigen, zal worden beschouwd als een daad van agressie’. Het was stevige taal, gekoppeld aan duidelijke beslissingen van de jonge Verenigde Naties, op die 29e november 1947, waarin voor het eerst in een internationaal besluit werd gesproken van een Joodse staat in Palestina, naast een Arabische.

Onder de Joden die al in Palestina woonden, brak na de stemming een feest uit en de Joodse leider David Ben-Goerion kreeg op het balkon van het Joods Agentschap in Jeruzalem een staande ovatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?