Vier vragen: inwoners China eisen minder willekeur en meer democratie

Nieuws
In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het gaat om de grootste uiting van volkswoede sinds het aantreden van Xi Jinping tien jaar geleden. Wat is er aan de hand?
Leen Vervaeke / vk
maandag 28 november 2022 om 10:48
Protestmars in Beijing tegen het zerocovidbeleid.
Protestmars in Beijing tegen het zerocovidbeleid. beeld epa / Mark Cristino

1. Wie zijn de demonstranten?

China lijkt in de greep van één grote golf aan protesten, maar in feite vallen de demonstranten uiteen in twee groepen. De eerste groep is erg zichtbaar in westerse media: dat zijn de jongeren die op straat en op universiteitscampussen actievoeren. Volgens een telling van de Singaporese nieuwsorganisatie Initium vonden op 44 campussen in China protesten plaats.

Deze jongeren zijn hoogopgeleid en wereldwijs, hebben toegang tot technologie om online censuur en surveillance te omzeilen en komen daardoor makkelijker in contact met buitenlandse media. Ze protesteren tegen het zerocovidbeleid, maar roepen in hun slogans ook om democratie, vrijheid van meningsuiting en een rechtstaat. Hun herkenningsteken is een leeg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving Turkije vond plaats op breuk die de mens al eeuwenlang geselt

De plek in Turkije waar de natuur maandagochtend in alle vroegte toesloeg, is een van de dodelijkste plaatsen op aarde, zo ondervond men van de Byzantijnen tot de Armenen. De laatste tijd bouwde de kracht zich er weer op.

Afbeelding

In Hongkong is de drie maanden durende rechtszaak tegen prodemocratische 47 dissidenten gestart

In Hongkong staan 47 prodemocratische dissidenten na twee jaar voorarrest nu voor een speciaal geselecteerde rechtbank in Hongkong. Ze worden aangeklaagd wegens ' 'een samenzwering om de regering te ondermijnen'.

Afbeelding

Pervez Musharraf (1943-2023), de redder van Pakistan die door niemand meer werd geloofd

Toen Pervez Musharraf in 1999 de macht greep waren de meeste Pakistani wel blij. Niet omdat hij zo goed was, maar omdat zijn voorgangers zo slecht waren. De voormalige Pakistaanse president is op 79-jarige leeftijd overleden.

Afbeelding

Russische buitenlandminister Lavrov bezoekt Mali: Banden tussen Moskou en Bamako steeds inniger

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is voor een tweedaags bezoek in Mali. Het is de eerste keer dat een Russische minister van Buitenlandse Zaken het West-Afrikaanse land bezoekt.

Afbeelding

Ballonkunde voor beginners: hoe bestuur je een spionageballon? Vier vragen

De Chinese ballon die dit weekend werd neergeschoten door de Verenigde Staten was volgens de Amerikanen een spionageballon die zijn route doelgericht bepaalde. Maar: kan zoiets wel met een ballon?

Afbeelding

Denen de straat op voor het behoud van hun Grote Gebedsdag. 'Volkskerk wordt met onverschilligheid behandeld'

De Deense regering wil Grote Gebedsdag als nationale vrij dag afschaffen. Veel Denen komen in opstand, want een collectieve verlofdag laten zij zich niet zomaar afnemen. 'Ons erfgoed wordt met minachting behandeld.'