Een handvol kerncentrales houdt de nucleaire droom van Macron levend

Achtergrond
De Franse toekomst hangt af van kernenergie, stelt president Macron, die droomt van een nucleaire renaissance met kerncentrales als de hoeksteen van de Franse ‘strategische autonomie’. Maar bijna de helft van de 56 centrales ligt stil. Is Frankrijk straks kernenergieland af?
Eline Huisman / vk
maandag 28 november 2022 om 03:20 aangepast 07:25
De reactor in Saint-Paul-Trois-Châteaux is een van de oudste nog actieve kerncentrales in Frankrijk.
De reactor in Saint-Paul-Trois-Châteaux is een van de oudste nog actieve kerncentrales in Frankrijk. beeld Elisa Maenhout

Saint-Paul-Trois-Châteaux

De burgemeester van Saint-Paul-Trois-Châteaux, een pastelkleurig dorpje in de Zuidoost-Franse Drôme, maakt zich absoluut geen zorgen. Dat de politie onlangs een inval deed bij de kerncentrale in zijn gemeente is slechts een teken dat de boel goed werkt, concludeert Jean-Michel Catelinois (70). ‘Zelfs het minste incident wordt onderzocht en serieus genomen.’

De burgemeester kan het weten: decennialang werkte Catelinois zelf voor de nucleaire tak van EDF, de Franse energiereus die ook ’s lands kerncentrales uitbaat. Nu lobbyt hij voor de nucleaire toekomst van zijn dorp. Want dat is waar Saint-Paul-Trois-Châteaux bekend mee is geworden, naast de truffels en bijbehorende gastronomie: de vier robuuste torens aan het w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.

Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'