Aidsfonds luidt de noodklok: hiv-epidemie neemt wereldwijd toe

Nieuws
De bestrijding van hiv loopt vast als gevolg van ongelijkheid en discriminatie, waarschuwt het Aidsfonds. In steeds meer landen en regio’s groeit het aantal mensen dat hiv oploopt. In 2021 kregen in 45 landen meer mensen het virus dan het jaar ervoor.
Hanke van den Broek
maandag 28 november 2022 om 06:00
Een vrouw met aids in een ziekenhuis in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Een vrouw met aids in een ziekenhuis in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. beeld Barbara Debout / afp

In 2021 kregen wereldwijd 1,5 miljoen mensen een hiv-infectie, en overleden ruim 650.000 mensen aan de gevolgen van aids, de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus. Daarmee is de hiv-epidemie een van de dodelijkste ter wereld. Terwijl het virus in Azië en Latijns-Amerika eerder onder controle leek, neemt het aantal infecties daar nu weer toe. De afgelopen tien jaar is de epidemie ook gegroeid in Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Dat blijkt uit een rapport dat het Aidsfonds jaarlijks uitbrengt rond 1 december, Wereldaidsdag. De hulporganisatie waarschuwt dat de bestrijding van hiv tot stilstand komt, ondanks de toegenomen kennis over het virus en de beschikbare medicijnen. Tien miljoen mensen worden niet b..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.

Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'