Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Achtergrond
Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview blikt ze nu terug op haar zestien jaar als bondskanselier. ‘Als ik was doorgegaan, had ik druk kunnen zetten.’
Remco Andersen / vk
zaterdag 26 november 2022 om 05:00 aangepast 08:16
Angela Merkel op bezoek bij Vladimir Poetin in het Kremlin, in januari 2020. ‘Voor Poetin telt alleen macht.’
Angela Merkel op bezoek bij Vladimir Poetin in het Kremlin, in januari 2020. ‘Voor Poetin telt alleen macht.’ beeld afp / Pavel Golovkin

Berlijn

Voelt ze zich schuldig? Der Spiegel-journalist en Merkel-biograaf Alexander Solvang werpt de vraag op in het meest uitgebreide interview met de voormalige bondskanselier sinds zij vorig jaar aftrad - een reflectie op haar zestien jaar aan de macht.

Het is een vraag die velen in Duitsland sindsdien op de lippen brandt, hoe populair Angela Merkel al die jaren ook geweest mag zijn. Want een jaar nadat Merkel is teruggetreden, schrijft Solvang, ‘staat de wereld in brand, is Rusland Oekraïne binnengevallen, zijn benzine en diesel duur en vreest Duitsland de winter’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?