Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Achtergrond
Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar. Daarmee is het de enige deelnemer die zo zichtbaar kritiek heeft geuit op de oliestaat.
Esther van der Eijk
vrijdag 25 november 2022 om 14:39 aangepast 21:08
Australische speler Aaron Mooy (l) tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk in Qatar.
Australische speler Aaron Mooy (l) tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk in Qatar. anp
WK Qatar

Zestien spelers van het nationale voetbalteam van Australië uiten eind oktober hun zorgen in een videoboodschap. ‘De beslissing om het WK in Qatar te houden heeft ertoe geleid dat ontelbare migranten hebben moeten lijden. De migranten zijn niet alleen maar nummers.’ Ook vragen ze aandacht voor de LHBT+-gemeenschap. Voor hen is het namelijk niet mogelijk ‘om van de persoon te houden voor wie ze kiezen’, aldus de spelers. In het islamitische Qatar is homoseksualiteit illegaal. Bovendien noemde Khalid Salman, ambassadeur van het WK, vlak voor de start van het toernooi homoseksualiteit ‘een mentaal defect’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nog steeds krijgen arbeiders uit Qatar geen compensatie. Is er hoop voor hen?

Het WK voetbal is voorbij. Betekent dit ook een eind aan de aandacht voor de miserabele situatie van de arbeidsmigranten in Qatar, en voor de nabestaanden van overleden arbeiders?

Afbeelding

Meer schulden dan ooit, maar nooit meer terug naar Qatar: 'Ik ben slechter behandeld dan een slaaf'

Ziaul Hoque werkte twee jaar zonder documenten in Qatar, om de kosten van zijn vertrek te kunnen afbetalen. Hij kreeg amper salaris. Terug in Bangladesh zit hij diep in de schulden, zonder geld voor zijn gezin.

Afbeelding

Ahmed is noodgedwongen weer terug in Qatar. ‘Thuis in India heb ik helemaal niets’

Ahmed Patel keerde in 2021 na ruim vier jaar terug uit Qatar, maar vertrok aan het begin van dit jaar opnieuw naar de Golfstaat. ‘Ik heb geen andere keus’, vertelt Ahmed. ‘Dit is in ieder geval iets.’

Afbeelding

Dood na negen maanden in Qatar: ze vonden Rupchandra bewegingloos, met schuim op zijn mond

Nirmala Pakhrin (31) merkte niets aan haar man, de avond voordat hij stierf in Qatar. Hoe Rupchandra Rumba kon overlijden, begrijpt ze niet. Nu wonen zij en haar zoon Niraj (10) weer bij haar ouders, met veel te weinig geld om van te kunnen leven.

Afbeelding

Kaochar Khan vertrok naar Qatar en kwam niet terug. ‘Zijn plotselinge dood was niet te geloven’

De familie van Kaochar Khan denkt aan hem tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werkte daar als stukadoor, totdat zijn werk hem fataal werd. ‘We rouwen nog elke dag’, zegt zijn oudste broer Zahirul Islam.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’