Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Interview
Om in Qatar te komen leende Nur Uddin Khan geld van kennissen, en verkocht hij vee en rijst. Het leverde hem weinig op: duizenden euro’s aan loon kreeg hij nooit uitbetaald. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld.
Owasim Uddin Bhuyan (Bangladesh) en Hanke van den Broek
vrijdag 25 november 2022 om 02:07 aangepast 08:54
Khan werkte als metselaar in Qatar en verdiende 290 euro per maand.
Khan werkte als metselaar in Qatar en verdiende 290 euro per maand. beeld nd

Lusail, een gloednieuwe stad net ten noorden van de Qatarese hoofdstad Doha, krijgt een skyline met vier iconische wolkenkrabbers: de Lusail Plaza Towers. Volgend jaar moeten ze af zijn. Mohammad Nur Uddin Khan (28) weet er alles van: hij werkte jarenlang in de bouw van het project. Ook het nabijgelegen Lusailstadion, waar de laatste wedstrijd van het WK gespeeld zal worden, staat er mede door zijn metselwerk.

bloedhitte

Niet dat de glimmende bouwwerken Nur Uddin veel kunnen schelen. Meer dan zes jaar werkte hij in de bloedhitte van de Golfstaat, voor een karig loon van iets meer dan 290 euro per maand. ‘Dat was mijn salaris voor acht uur werken. Maar ik werd gedwongen o..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Hoe Iraanse voetballers en supporters op het WK protesteren tegen hun eigen regime

Iran speelt vrijdag tegen Wales, na een verlies tegen Engeland. Het Iraanse elftal deed pas twee keer eerder mee aan een wereldkampioenschap. Is de derde keer scheepsrecht, of is de politieke onrust een stoorzender?

Afbeelding

Knielen mag wel, regenboogkleuren niet: de regels van de FIFA zijn onnavolgbaar

De FIFA verbiedt regenboogkleuren wel, omdat het sport met politiek zou vermengen. Het toont de onbegrijpelijke evenwichtsoefening van de wereldvoetbalbond. ‘Landen moeten zich blijven druk maken.’