Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

Nieuws
De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is, zoals de gezamenlijke inkoop van gas om de prijs te drukken, worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.
Marc Peeperkorn / vk
vrijdag 25 november 2022 om 02:00 aangepast 06:03
Minister Rob Jetten arriveert in Brussel voor EU-overleg.
Minister Rob Jetten arriveert in Brussel voor EU-overleg. beeld Kenzo Tribouillard / afp

Brussel

De eenheid die de EU tot nog toe toonde als reactie op het dichtdraaien van de gaskraan door Moskou, was donderdag ver te zoeken. De Europese ministers van Energie beschuldigden elkaar over en weer van chantage. De Tsjechische minister Jozef Síkela, die de vergadering voorzat, sprak na afloop over een ‘nogal verhit’ debat. ‘De verschillen zijn echt heel groot’, concludeerde ook minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).

Steen des aanstoots is het voorstel voor een prijsplafond voor gas dat de Europese Commissie eerder deze week presenteerde. In dat voorstel mogen EU-landen in principe geen gas meer inkopen als de prijs boven de 275 euro per megawattuur stijgt. Dit marktcorrectiemechanisme is van een aantal waarborgen voorzien om te ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’