Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

Nieuws
De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is, zoals de gezamenlijke inkoop van gas om de prijs te drukken, worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.
Marc Peeperkorn / vk
vrijdag 25 november 2022 om 02:00 aangepast 06:03
Minister Rob Jetten arriveert in Brussel voor EU-overleg.
Minister Rob Jetten arriveert in Brussel voor EU-overleg. beeld Kenzo Tribouillard / afp

Brussel

De eenheid die de EU tot nog toe toonde als reactie op het dichtdraaien van de gaskraan door Moskou, was donderdag ver te zoeken. De Europese ministers van Energie beschuldigden elkaar over en weer van chantage. De Tsjechische minister Jozef Síkela, die de vergadering voorzat, sprak na afloop over een ‘nogal verhit’ debat. ‘De verschillen zijn echt heel groot’, concludeerde ook minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).

Steen des aanstoots is het voorstel voor een prijsplafond voor gas dat de Europese Commissie eerder deze week presenteerde. In dat voorstel mogen EU-landen in principe geen gas meer inkopen als de prijs boven de 275 euro per megawattuur stijgt. Dit marktcorrectiemechanisme is van een aantal waarborgen voorzien om te ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.