Waarom Rusland lukraak mediamensen oppakt. ‘De rechtsgrond ontbreekt’, stelt Amnesty

Nieuws
Geen echte grond voor arrestatie? Dan toch maar oppakken. Dat is volgens een nieuw rapport van Amnesty International het Russische beleid jegens journalisten en ‘onafhankelijke waarnemers’.
Herman Veenhof
donderdag 24 november 2022 om 18:50 aangepast 25 november 2022 06:31
Kirill Martynov, adjunct-hoofdredacteur van Novaya Gazeta, aan het werk in Riga, de hoofdstad van Letland, waar de kritische krant naar toe vluchtte.
Kirill Martynov, adjunct-hoofdredacteur van Novaya Gazeta, aan het werk in Riga, de hoofdstad van Letland, waar de kritische krant naar toe vluchtte. beeld afp / Girits Ivuskans

Moskou

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari worden steeds meer journalisten en ‘onafhankelijke waarnemers’ zomaar opgepakt. Niet alleen de mediawetten en allerlei andere regelgeving in het land waarover president Vladimir Poetin de scepter zwaait, zijn opgerekt, ze worden ook nog losjes gehanteerd. Bij steeds meer arrestaties ontbreekt ook volgens de eigen Russische normen elke rechtsgrond. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van Amnesty International, dat donderdag verscheen.

Het rapport heeft als titel Russia: ‘You will be arrested anyway’: Reprisals against Monitors and Media Workers Reporting from Protests. Het vijftig pagina’s tellende onderzoek documenteert tientallen gevallen van het onwettig ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.