Waarom Rusland lukraak mediamensen oppakt. ‘De rechtsgrond ontbreekt’, stelt Amnesty

Nieuws
Geen echte grond voor arrestatie? Dan toch maar oppakken. Dat is volgens een nieuw rapport van Amnesty International het Russische beleid jegens journalisten en ‘onafhankelijke waarnemers’.
Herman Veenhof
donderdag 24 november 2022 om 18:50 aangepast 25 november 2022 06:31
Kirill Martynov, adjunct-hoofdredacteur van Novaya Gazeta, aan het werk in Riga, de hoofdstad van Letland, waar de kritische krant naar toe vluchtte.
Kirill Martynov, adjunct-hoofdredacteur van Novaya Gazeta, aan het werk in Riga, de hoofdstad van Letland, waar de kritische krant naar toe vluchtte. beeld afp / Girits Ivuskans

Moskou

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari worden steeds meer journalisten en ‘onafhankelijke waarnemers’ zomaar opgepakt. Niet alleen de mediawetten en allerlei andere regelgeving in het land waarover president Vladimir Poetin de scepter zwaait, zijn opgerekt, ze worden ook nog losjes gehanteerd. Bij steeds meer arrestaties ontbreekt ook volgens de eigen Russische normen elke rechtsgrond. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van Amnesty International, dat donderdag verscheen.

Het rapport heeft als titel Russia: ‘You will be arrested anyway’: Reprisals against Monitors and Media Workers Reporting from Protests. Het vijftig pagina’s tellende onderzoek documenteert tientallen gevallen van het onwettig ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’