NAVO-bondgenoot Turkije luistert nergens naar en bombardeert burgerdoelen in Koerdische delen van Syrië

Analyse
De NAVO en de Europese Unie bestempelden deze week Rusland als terreurstaat. Maar bondgenoot Turkije doet hetzelfde. Het bombardeert burgerdoelen in het Koerdische noordoosten van Syrië om daar, zoals president Erdogan zegt, ‘de schurken uit te roeien’.
Jan van Benthem
donderdag 24 november 2022 om 14:47 aangepast 18:33
Na de Turkse aanvallen op het Koerdische dorp Taqil Baqil, in de provincie Hasakah in het noordoosten van Syrië, bleef van een groot deel van het dorp en zeker van het elektriciteitsstation alleen puin over.
Na de Turkse aanvallen op het Koerdische dorp Taqil Baqil, in de provincie Hasakah in het noordoosten van Syrië, bleef van een groot deel van het dorp en zeker van het elektriciteitsstation alleen puin over. beeld Twitter, David Eubank, Free Burma Rangers

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wond er geen doekjes om, deze week. ‘Weet dat we zo snel als mogelijk is, ze allemaal met tanks en soldaten zullen uitroeien’, zei hij dinsdag over de Koerdische milities in Noord-Syrië en Irak. Voor hem zijn het allemaal terroristen, die verantwoordelijk zouden zijn voor de bomaanslag in Istanboel, waarbij op 13 november zes doden en tientallen gewonden vielen. Turkse vliegtuigen en drones hebben als vergelding tienta..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.

Afbeelding

Baguette behoort tot werelderfgoed

De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing

Stewart Rhodes, leider van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval op het Capitool van vorig jaar. Hij kan een celstraf van maximaal twintig jaar krijgen.