In Kyiv vallen de raketten neer: ‘Ik hoorde een enorme explosie in het gebouw waar mijn zoon woont’

Reportage
Het Russische leger heeft woensdag een nieuwe, hevige luchtaanval op Oekraïne uitgevoerd. In en rond Kyiv, waar de Russen nutsvoorzieningen beschieten, voelen sommige Oekraïners zich onveiliger dan in het begin van de oorlog.
Fleur de Weerd / vk
donderdag 24 november 2022 om 03:00 aangepast 07:10
Stefania Seidlat (66) steekt in haar keuken een kaars aan. De verwarming is uitgevallen.
Stefania Seidlat (66) steekt in haar keuken een kaars aan. De verwarming is uitgevallen. beeld Joris van Gennip

Vysjhorod

Het is kwart voor 1 ’s middags als in Vysjhorod, een dorp aan de noordgrens van Kyiv, het luchtalarm afgaat. De 72-jarige Nina Nikolajivna was net onderweg naar haar zoon die hier, met zijn twee kinderen, in een flatje woont. ‘Een paar tellen daarna hoorden we de raketten. Een. Twee. Ze vlogen daar over die boom daar’, zegt ze. ‘Twee mannen op straat doken en riepen: ‘’Op de grond!’’ Toen hoorde ik een enorme explosie. In het gebouw van mijn zoon.’ 

Ze staat nog wat verdwaasd naar de ambulances te kijken die bij het getroffen gebouw staan. ‘Ik zag mensen naar buiten komen, onder het bloed. Mijn zoon bleek niet gewond. De kinderen lagen te slapen, maar zijn Godzijdank niet geraakt door glasscherven.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.

Afbeelding

Baguette behoort tot werelderfgoed

De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd.