Meerderheid van Oekraïners zonder stroom na nieuwe Russische rakettenregen

Nieuws
Met een nieuwe rakettenregen heeft Rusland het Oekraïense energienetwerk aangevallen. De schade is ‘kolossaal’ volgens de Oekraïense netbeheerder: de meeste Oekraïners zitten zonder elektriciteit. De uitval van stroom, water en verwarming kan levensbedreigend worden nu de winter is begonnen.
Tom Vennink / vk
donderdag 24 november 2022 om 03:00 aangepast 07:09
Een generator in Kyiv, Oekraïne, op 21 november.
Een generator in Kyiv, Oekraïne, op 21 november. beeld anadolu / Metin Aktas

Rusland vuurde woensdag ongeveer zeventig kruisraketten af op energievoorzieningen in Oekraïense steden. Onder meer Kyiv, Charkiv en Odesa kwamen zonder stroom en water te zitten. Door de schade aan het stroomnet legde Oekraïne uit veiligheidsoverweging drie kerncentrales stil. De centrales zijn cruciaal voor de stroomvoorziening van het land.

Na zes weken van raketaanvallen ligt meer dan de helft van het Oekraïense energienetwerk plat.

De Russische raketaanvallen veroorzaakten ook massale stroomuitval in Moldavië, dat verbonden is met het Oekraïense elektriciteitsnet. De Moldavische minister van Infrastructuur zei woensdag dat de helft van het land zonder stroom zit. Vorige week kampte Moldavië ook al met stroomuitval als gevolg van Russi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.

Afbeelding

Baguette behoort tot werelderfgoed

De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd.