Hoe Iraanse voetballers en supporters op het WK protesteren tegen hun eigen regime

Achtergrond
Iran speelt vrijdag tegen Wales, na een 6-2 verlies tegen Engeland in de eerste poulewedstrijd. Het Iraanse voetbalelftal deed pas twee keer eerder mee aan een wereldkampioenschap. Is de derde keer scheepsrecht, of is de politieke onrust een stoorzender?
Esther van der Eijk
donderdag 24 november 2022 om 13:10 aangepast 25 november 2022 06:46
Aanvaller Sardar Azmoun uit Iran (links) tegen de Engelse Luke Shaw tijdens de wedstrijd tussen England-Iran.
Aanvaller Sardar Azmoun uit Iran (links) tegen de Engelse Luke Shaw tijdens de wedstrijd tussen England-Iran. beeld aflo sport / Naoki Morita

Voor de start van het toernooi kwam Iran al een aantal keren in opspraak. De voetbalbond van Oekraïne riep de FIFA op om Iran te verbieden deel te nemen aan het WK, vanwege vermeende wapenleveringen aan Rusland. Bovendien stuurde een aantal (voormalig) sporters uit Iran, onder wie oud-voetbalinternationals, een brief naar de FIFA waarin ze terugtrekking uit het WK eisten. De FIFA gaf hier geen gehoor aan.

De protesten van deze sporters zijn geen verrassing. Medio september brak onrust uit in Iran nadat de 22-jarige Masha Amini stierf na te zijn opgepakt door de zedenpolitie. Sindsdien is er internationale aandacht voor de Iraanse vrouwen en heerst er grote verdeeldheid over het strenge islamitische regime. Een vorm van het protest was zic..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Hoe Iraanse voetballers en supporters op het WK protesteren tegen hun eigen regime

Iran speelt vrijdag tegen Wales, na een verlies tegen Engeland. Het Iraanse elftal deed pas twee keer eerder mee aan een wereldkampioenschap. Is de derde keer scheepsrecht, of is de politieke onrust een stoorzender?

Afbeelding

Knielen mag wel, regenboogkleuren niet: de regels van de FIFA zijn onnavolgbaar

De FIFA verbiedt regenboogkleuren wel, omdat het sport met politiek zou vermengen. Het toont de onbegrijpelijke evenwichtsoefening van de wereldvoetbalbond. ‘Landen moeten zich blijven druk maken.’