Knielen mag wel, regenboogkleuren niet: de regels van de FIFA zijn onnavolgbaar

Analyse
Tijdens het WK in Qatar volgen geen sancties op het protesteren tegen de eigen regering of het knielen voor inclusie. Maar de FIFA verbiedt regenboogkleuren wel, omdat het sport met politiek zou vermengen. Het toont de onbegrijpelijke evenwichtsoefening van de wereldvoetbalbond.
Robert Giebels / vk
woensdag 23 november 2022 om 10:37 aangepast 25 november 2022 06:47
De Zwitserse aanvoerder Granit Xhaka met de OneLove-aanvoerdersband.
De Zwitserse aanvoerder Granit Xhaka met de OneLove-aanvoerdersband. beeld epa / Laurent Gillieron

Langer dan drie seconden duurde het statement niet, toen de spelers van Engeland maandag vlak voor de aftrap van hun WK-wedstrijd tegen Iran knielden. ‘We vinden het een belangrijk en sterk signaal aan de wereld, voor inclusiviteit’, verklaarde de Engelse bondscoach Gareth Southgate vooraf, ‘vooral voor jonge mensen.’

De spelers van Engelands tegenstander Iran hadden hun stille protest er toen al op zitten: ze zongen het volkslied niet mee. Wat beide ploegen deden, is wat wereldvoetbalbond FIFA en de Qatarese organisatie juist niet willen, maar verbieden konden ze het niet. Het knielen deden de Engelse spelers ook al onder de ogen van de FIFA voorafgaand aan kwalificatiewedstrijden..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Hoe Iraanse voetballers en supporters op het WK protesteren tegen hun eigen regime

Iran speelt vrijdag tegen Wales, na een verlies tegen Engeland. Het Iraanse elftal deed pas twee keer eerder mee aan een wereldkampioenschap. Is de derde keer scheepsrecht, of is de politieke onrust een stoorzender?

Afbeelding

Knielen mag wel, regenboogkleuren niet: de regels van de FIFA zijn onnavolgbaar

De FIFA verbiedt regenboogkleuren wel, omdat het sport met politiek zou vermengen. Het toont de onbegrijpelijke evenwichtsoefening van de wereldvoetbalbond. ‘Landen moeten zich blijven druk maken.’