Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

Nieuws
De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad. Veel drones zouden zijn neergeschoten voordat ze schade konden aanrichten.
Michel Maas / vk
maandag 17 oktober 2022 om 13:53
Brandweermannen in Kyiv lopen rond na de bombardementen door Russische drones.
Brandweermannen in Kyiv lopen rond na de bombardementen door Russische drones. beeld Beeld epa / Vadym Sarakhan
Oorlog in Oekraïne

De eerste explosie was rond half zeven lokale tijd. Het luchtalarm had veel mensen toen al gewaarschuwd, waardoor de meesten een goed heenkomen in de metro en in schuilkelders hadden gevonden. Twee drones zouden zijn neergekomen in de buurt van het centraal station. Twee andere elders in het centrum. Ook andere steden in het land werden aangevallen.

Volgens de Oekraïense minister-president Denys Shmygal is flinke schade aangericht aan de elektriciteitsvoorziening in verscheidene regio’s rond Kyiv, Dnipro en Soemi. In totaal zouden honderden dorpen en steden verspreid over het land zonder stroom zitten. Ook zouden er meerdere doden zijn gevallen. Een van de doden was een vrouw, die in het centrum van Kyiv onder het puin van haar woning bed..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte zegt Biden in ontspannen sfeer deelname toe aan Patriot-missie. Toch sluimert er een conflict

Premier Mark Rutte dinsdag in Washington met de Amerikaanse president Joe Biden, onder meer over de oorlog in Oekraïne. Rutte zegde Nederlandse steun toe aan de Patriot-missie.

Afbeelding

Drones filmen Oekraïne-oorlog. 'Russen leggen een mijn onder een teddybeer om kind te lokken'

Ruim zeshonderd drones bracht stichting Eyes on Ukraine afgelopen jaar naar Oekraïne om oorlogsmisdaden te filmen. ‘We gaan door tot de oorlog voorbij is’, zegt initiatiefnemer Farid Bekirov.

Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.