Het Oekraïense leger moderniseert in rap tempo. De resultaten laten zich zien op het slagveld

Achtergrond
Oekraïne boekte deze week terreinwinst langs twee fronten, al kon Rusland vrijdag hopen op een doorbraak bij Bachmoet. Wat verklaart de Oekraïense successen op het slagveld? Op talloze manieren opereren de Oekraïners slimmer.
Arnout Brouwers en Stieven Ramdharie / vk
vrijdag 7 oktober 2022 om 21:49 aangepast 8 oktober 2022 08:22
De Oekraïners opereren voorwaarts in kleine groepen, hebben een goede tactische verkenning, en pogen grote troepenconcentraties en steden niet frontaal aan te vallen, maar te omzeilen en dan in de tang te nemen.
De Oekraïners opereren voorwaarts in kleine groepen, hebben een goede tactische verkenning, en pogen grote troepenconcentraties en steden niet frontaal aan te vallen, maar te omzeilen en dan in de tang te nemen. beeld ap / Andrii Marienko

Amsterdam

De afgelopen week kregen Russische troepen klop aan twee fronten tegelijk. Na de inname van Lyman rukten Oekraïners verder noordwaarts op, richting Kreminna en Svatove. Ook spectaculair was de snelle terreinwinst, na een wekenlange aanloop, op het zuidelijke front waar Oekraïners vanuit vanuit twee richtingen optrokken richting twee strategisch cruciale oversteekplaatsen over de Dnipro, Nova Kakhovka en Cherson.

Hoe de afgelopen maand zoveel gebied heroverd kon worden ligt – behalve aan de gebreken van de Russische oorlogsmachine – aan een samenspel van verschillende factoren: motivatie, (westerse) wapens, (Amerikaanse) strategische inlichtingen, moderne bevelslijnen, geïntegreerd optreden. En slimme planning.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.