De Nobelprijs voor de Vrede is een helder statement tegen Poetin en Loekasjenko

Achtergrond
De meest prestigieuze Nobelprijs, die voor de Vrede, gaat naar strijders voor mensenrechten in Oekraïne, Belarus en Rusland. De prijs is een aanmoediging, aldus het comité, maar niettemin een glashelder statement.
Tom Vennink / vk
vrijdag 7 oktober 2022 om 18:41
A portrait of the Nobel Peace Prize winner for 2022, Ales Bialiatski, in being updated in the Nobel's garden at the Norwegian Nobel Institute along with previous Peace Prize winners, in Oslo, Norway, 07 October 2022.
A portrait of the Nobel Peace Prize winner for 2022, Ales Bialiatski, in being updated in the Nobel's garden at the Norwegian Nobel Institute along with previous Peace Prize winners, in Oslo, Norway, 07 October 2022. beeld epa / Rodrigo Freitas

Amsterdam

De winnaar uit Belarus zit in een gevangenis. De winnaar uit Rusland mag zijn werk niet uitoefenen. Alleen de Oekraïense winnaar is vrij van repressie van zijn eigen regering, maar wordt dag en nacht met de dood bedreigd door de samenspannende regimes van Vladimir Poetin en Aleksandr Loekasjenko.

Berit Reiss-Andersen, de voorzitter van het Noorse Nobelcomité, zei vrijdag dat de Nobelprijs voor de Vrede nooit tegen iemand is gericht en altijd voor iets of iemand. Maar door de prijs ten tijde van de grootste invasie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog uit te reiken aan mensenrechtenactivisten in Oekraïne, Belarus en Rusland, maakt het comité een glashelder statement tegen Poetin, de binnendringer, en Loekasjenko, de handlanger.

Bela..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een handvol kerncentrales houdt de nucleaire droom van Macron levend

De Franse toekomst hangt af van kernenergie, stelt president Macron, die droomt van een nucleaire renaissance met kerncentrales als de hoeksteen van de Franse ‘strategische autonomie’. Maar bijna de helft van de 56 centrales ligt stil. Is Frankrijk straks kernenergieland af?

Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.