Opvang in de regio heeft Afghaanse vluchtelingen weinig te bieden

Achtergrond
Tadzjikistan is het enige land in Centraal Azië dat Afghaanse vluchtelingen opneemt, maar eenmaal daar worden vluchtelingen geconfronteerd met uitzichtloosheid, corruptie en deportatie. Terwijl de humanitaire crisis in Afghanistan verder escaleert, kunnen ze in steeds minder landen terecht.
Thijs Broekkamp
vrijdag 7 oktober 2022 om 16:08
Afghaanse ijssalon in Vhadat.
Afghaanse ijssalon in Vhadat. beeld Thijs Broekkamp

Vhadat

In het midden van een van de laatste schilderijen van kunstenaar Omar Khammosh staat een oude vrouw die huilt en een man omhelst. Vanaf de rand van het schilderij kijkt een andere man naar hun omhelzing. Hij houdt een Kalasjnikov vast en is omlijst in felrood: bloed. De vrouw, zegt Khammosh, is vol verdriet om de wereld die ze de jonge generatie nalaat.


Omar met zijn vrienden aan de rand van de stad Vhadat. - beeld Thijs Broekkamp

De ellende van Afghanistan is een terugkerend thema in het werk van Khammosh. ‘Ik kan mijn gevoelens, mijn boodschap, niet uitdrukken met gedrag of woorden. Ik moet dit via mijn kunst doen’, zegt hij. ‘Ik wil de pijn van mijn land, van de Afghanen, van mezelf laten zien door middel van kunst.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.