Nobelprijs voor mensenrechtenactivisten in Rusland, Belarus en Oekraïne

Nieuws
De Nobelprijs voor Vrede is toegekend aan mensenrechtenactivisten in Belarus, Oekraïne en Rusland. De Belarussische activist Ales Bialiatski wordt persoonlijk onderscheiden; in Rusland en Oekraïne gaat de prijs naar de organisaties Memorial en Centre for Civil Liberties.
Sjirk Kuijper
vrijdag 7 oktober 2022 om 11:59
Ales Bialiatski, een van de winnaars van de Nobelprijs voor Vrede 2022, tijdens een proces tegen hem in 2011 toen hij voor het eerst tot gevangenisstraf werd veroordeeld.
Ales Bialiatski, een van de winnaars van de Nobelprijs voor Vrede 2022, tijdens een proces tegen hem in 2011 toen hij voor het eerst tot gevangenisstraf werd veroordeeld. beeld ap

Ales Bialiatski was een van de initiatiefnemers van de democratische beweging die halverwege de jaren tachtig in Belarus opkwam. Hij heeft zijn leven gewijd aan het bevorderen van democratie en vreedzame ontwikkeling in zijn land. Hij richtte in 1996 onder meer de organisatie Viasna (Lente) op, als reactie op de controversiële grondwetswijzigingen die de president dictatoriale bevoegdheden gaven en die tot wijdverbreide demonstraties leidden. Bialiatski zat van 2011 tot 2014 gevangen. Na massale demonstraties tegen het regime in 2020 werd hij opnieuw gearresteerd; hij zit nog steeds vast zonder proces.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een handvol kerncentrales houdt de nucleaire droom van Macron levend

De Franse toekomst hangt af van kernenergie, stelt president Macron, die droomt van een nucleaire renaissance met kerncentrales als de hoeksteen van de Franse ‘strategische autonomie’. Maar bijna de helft van de 56 centrales ligt stil. Is Frankrijk straks kernenergieland af?

Afbeelding

Bezwaar tegen abortuswet gaat naar Britse Hoge Raad

Een Britse vrouw met het syndroom van Down stapt naar de Hoge Raad om de Britse abortuswet aan te vechten. Heidi Crowter (27) heeft dat gezegd, nadat ze vrijdag bij het gerechtshof in Londen opnieuw ongelijk had gekregen.

Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.